Lizaki bezowe patyczki

Lizaki bezowe patyczki
0
(0)

Lizaki bezowe patyczki

Lizaki bezowe zawsze wzbudzają dużą radość u dzieci 🙂 A takie bezowe patyczki zwłaszcza je ucieszą! Niewiele potrzeba, by je przygotować – można nawet spróbować zrobić je z dziećmi 😉

Składniki (ok. 20-25 lizaków):

  • 300 g białka w temperaturze pokojowej
  • 600 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze, u mnie: różowy i żółty

Do ozdobienia:

  • cukrowe posypki

Dodatkowo:

  • duży worek cukierniczy z tylką z dużym otworem – musi się w niej swobodnie zmieścić papierowa słomka
  • papierowe słomki

Przygotowanie:

Białko wlewam do misy miksera i zaczynam ubijać, a gdy piana zacznie gęstnieć, dodaję po 1-2 łyżki cukier puder – aż do jego wykorzystania.

Ubita piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca.

Wtedy dodaję sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną, miksuję jeszcze przez 2-3 minuty.

Ubitą pianę dzielę na 3 części (jedna część zostaje w misie miksera, dwie przekładam do innych naczyń).

Teraz warto włożyć cienkie rękawiczki silikonowe 🙂

Do dwóch części dodaję niewielką ilość barwnika i dokładnie mieszam – do uzyskania pastelowych, delikatnych kolorów. Jedną część pozostawiam białą.

Do worka z tylką nakładam naprzemiennie po czubatej łyżce bezy każdego koloru.

Formowanie lizaków:

Aby przygotować lizaka – patyczka, ostrożnie wsuwam w otwór tylki słomkę, pozostawiając ok. 3-4 cm słomki na zewnątrz.

Wolno wysuwając z tylki słomkę wyciskam bezę. Można jednocześnie lekko obracać słonkę, dzięki czemu lizaki będą efektowniejsze. Nie przejmuj się, jeśli od razu nie uda Ci się tego zrobić – po 2-3 próbach wszystko stanie się łatwiejsze 🙂

Lizaki od razu układam na blasze wyłożonej papierem.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (góra-dół, bez termobiegu) na 3-4 godziny. Piekarnik powinien być lekko uchylony, by mogła odparować wilgoć.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.