Lizaki bezowe patyczki
Lizaki bezowe zawsze wzbudzają dużą radość u dzieci 🙂 A takie bezowe patyczki zwłaszcza je ucieszą! Niewiele potrzeba, by je przygotować – można nawet spróbować zrobić je z dziećmi 😉
Składniki (ok. 20-25 lizaków):
- 300 g białka w temperaturze pokojowej
- 600 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze, u mnie: różowy i żółty
Do ozdobienia:
- cukrowe posypki
Dodatkowo:
- duży worek cukierniczy z tylką z dużym otworem – musi się w niej swobodnie zmieścić papierowa słomka
- papierowe słomki
Przygotowanie:
Białko wlewam do misy miksera i zaczynam ubijać, a gdy piana zacznie gęstnieć, dodaję po 1-2 łyżki cukier puder – aż do jego wykorzystania.
Ubita piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca.
Wtedy dodaję sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną, miksuję jeszcze przez 2-3 minuty.
Ubitą pianę dzielę na 3 części (jedna część zostaje w misie miksera, dwie przekładam do innych naczyń).
Teraz warto włożyć cienkie rękawiczki silikonowe 🙂
Do dwóch części dodaję niewielką ilość barwnika i dokładnie mieszam – do uzyskania pastelowych, delikatnych kolorów. Jedną część pozostawiam białą.
Do worka z tylką nakładam naprzemiennie po czubatej łyżce bezy każdego koloru.
Formowanie lizaków:
Aby przygotować lizaka – patyczka, ostrożnie wsuwam w otwór tylki słomkę, pozostawiając ok. 3-4 cm słomki na zewnątrz.
Wolno wysuwając z tylki słomkę wyciskam bezę. Można jednocześnie lekko obracać słonkę, dzięki czemu lizaki będą efektowniejsze. Nie przejmuj się, jeśli od razu nie uda Ci się tego zrobić – po 2-3 próbach wszystko stanie się łatwiejsze 🙂
Lizaki od razu układam na blasze wyłożonej papierem.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (góra-dół, bez termobiegu) na 3-4 godziny. Piekarnik powinien być lekko uchylony, by mogła odparować wilgoć.