Likier kawowy

Likier kawowy
0
(0)

Likier kawowy

Utarło się jakoś, że ten likier kawowy przygotowuję zimą, pewnie dlatego że pasuje do koca, książki i zmroku 🙂 Ale jest tak pyszny, że nie ma sensu ograniczać się tylko do jesiennej czy zimowej pory. Aksamitnie gładki, mleczno-kawowy, na poprawę nastroju czy po prostu sączony dla przyjemności – doskonały….

A może macie ochotę na likier czekoladowy ?

Składniki (na ok. 1 litr)

  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka czystej wódki
  • 1,5 szklanki bardzo mocnej zaparzonej kawy

Przygotowanie:

Puszki mleka ( oczywiście zamknięte :)) gotuję przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu; w tym czasie mleko zgęstnieje i zrobi się z niego masa jak na toffi.

Studzę mleko, przekładam do głębokiej miski, dolewam wódkę i miksuję dokładnie.

Dolewam kawę ( przygotowuję ją z rozpuszczalnej, kawę parzoną trzeba przelać przez jak najdrobniejsze sitko).

Przelewam likier do butelek, szczelnie zakręcam.

Likier-gdy będzie zupełnie zimny – gęstnieje, ewentualnie można go rozrzedzić dodatkową porcją kawy.

Można go przechowywać do 3 miesięcy.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.