Likier kawowy
Utarło się jakoś, że ten likier kawowy przygotowuję zimą, pewnie dlatego że pasuje do koca, książki i zmroku 🙂 Ale jest tak pyszny, że nie ma sensu ograniczać się tylko do jesiennej czy zimowej pory. Aksamitnie gładki, mleczno-kawowy, na poprawę nastroju czy po prostu sączony dla przyjemności – doskonały….
A może macie ochotę na likier czekoladowy ?
Składniki (na ok. 1 litr)
- 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 1 szklanka czystej wódki
- 1,5 szklanki bardzo mocnej zaparzonej kawy
Przygotowanie:
Puszki mleka ( oczywiście zamknięte :)) gotuję przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu; w tym czasie mleko zgęstnieje i zrobi się z niego masa jak na toffi.
Studzę mleko, przekładam do głębokiej miski, dolewam wódkę i miksuję dokładnie.
Dolewam kawę ( przygotowuję ją z rozpuszczalnej, kawę parzoną trzeba przelać przez jak najdrobniejsze sitko).
Przelewam likier do butelek, szczelnie zakręcam.
Likier-gdy będzie zupełnie zimny – gęstnieje, ewentualnie można go rozrzedzić dodatkową porcją kawy.
Można go przechowywać do 3 miesięcy.
Przepis autorski