Likier czekoladowy
Deszczowa pogoda ma swoje zalety. Wyrzuty sumienia, gdy się trochę porozpieszczam czymś słodkim, siedząc pod kocem na kanapie, są dużo mniejsze niż w słoneczny dzień 🙂
Likier czekoladowy. Mmmm… Jaki on jest pyszny… 😉
Wolicie smak kawy ? proszę bardzo: likier kawowy
Składniki:
- 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady dobrej jakości
- ok. 1 szklanki czystej wódki
- 1 szklanka mleka zagęszczonego 7,5%
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Zamknięte puszki z mlekiem gotuję 1,5 – 2 godziny w garnku z wodą (na leciutkim ogniu), po tym czasie mleko zagęści się i utworzy kajmak.
Otwieram puszki, przekładam masę do głębokiej miski, najlepiej z pokrywką – dostosowanej do pracy z mikserem.
Dolewam alkohol i miksuję masę dokładnie.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wrzątku).
Gorącą czekoladę przelewam do mleka z wódką, dodaję kakao i dolewam mleko zagęszczone, miksuję na wysokich obrotach przez kilka minut.
Likier przelewam do zamykanej karafki, trzymam w chłodnym miejscu do tygodnia.
Przepis autorski