Likier czekoladowy

Likier czekoladowy
0
(0)

Likier czekoladowy

Deszczowa pogoda ma swoje zalety. Wyrzuty sumienia, gdy się trochę porozpieszczam czymś słodkim, siedząc pod kocem na kanapie, są dużo mniejsze niż w słoneczny dzień 🙂
Likier czekoladowy. Mmmm… Jaki on jest pyszny… 😉

Wolicie smak kawy ? proszę bardzo: likier kawowy

Składniki:

  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • ok. 1 szklanki czystej wódki
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego 7,5%
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:

Zamknięte puszki z mlekiem gotuję 1,5 – 2 godziny w garnku z wodą (na leciutkim ogniu), po tym czasie mleko zagęści się i utworzy kajmak.

Otwieram puszki, przekładam masę do głębokiej miski, najlepiej z pokrywką – dostosowanej do pracy z mikserem.

Dolewam alkohol i miksuję masę dokładnie.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wrzątku).

Gorącą czekoladę przelewam do mleka z wódką, dodaję kakao i dolewam mleko zagęszczone, miksuję na wysokich obrotach przez kilka minut.

Likier przelewam do zamykanej karafki, trzymam w chłodnym miejscu do tygodnia.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.