Letnie ciasto z malinami

Letnie ciasto z malinami
0
(0)

Letnie ciasto z malinami (bez pieczenia)

Lato w pełni, więc warto przygotować owocowy, lekki deser idealny na upalne dni. Tym razem będzie to letnie ciasto z malinami – delikatna pianka na biszkoptowym spodzie ze świeżymi, pachnącymi malinami – zapraszam na kawałeczek 😉

Składniki (na okrągłą tortownicę):

  • opakowanie biszkoptów (120-150 g)
  • 1/3 szklanki soku malinowego
  • 2 serki waniliowe po 140 g. każdy
  • 200 g. serka ricotta
  • galaretka malinowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • świeże maliny do przybrania

Przygotowanie:

Moczę przez chwilkę biszkopty w soku i wykładam nimi dno tortownicy.

Przygotowuję galaretkę z 3/4 ilości wody z przepisu na opakowaniu i odstawiam do ostygnięcia.

Serki mieszam dokładnie z cukrem pudrem, dodaję lekko tężejącą galaretkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy, po czym wylewam na biszkopty.

Wstawiam do lodówki na ok. 20 minut, gdy masa zacznie tężeć, wciskam lekko maliny w górną powierzchnię.

Zostawiam w lodówce najlepiej na całą noc.

Przepis autorski

Jeśli lubicie połączenie letnich owoców i serka ricotta to zajrzyjcie też na ten przepis 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.