Letnie ciasto z malinami (bez pieczenia)
Lato w pełni, więc warto przygotować owocowy, lekki deser idealny na upalne dni. Tym razem będzie to letnie ciasto z malinami – delikatna pianka na biszkoptowym spodzie ze świeżymi, pachnącymi malinami – zapraszam na kawałeczek 😉
Składniki (na okrągłą tortownicę):
- opakowanie biszkoptów (120-150 g)
- 1/3 szklanki soku malinowego
- 2 serki waniliowe po 140 g. każdy
- 200 g. serka ricotta
- galaretka malinowa
- 3 łyżki cukru pudru
- świeże maliny do przybrania
Przygotowanie:
Moczę przez chwilkę biszkopty w soku i wykładam nimi dno tortownicy.
Przygotowuję galaretkę z 3/4 ilości wody z przepisu na opakowaniu i odstawiam do ostygnięcia.
Serki mieszam dokładnie z cukrem pudrem, dodaję lekko tężejącą galaretkę, mieszam do uzyskania jednolitej masy, po czym wylewam na biszkopty.
Wstawiam do lodówki na ok. 20 minut, gdy masa zacznie tężeć, wciskam lekko maliny w górną powierzchnię.
Zostawiam w lodówce najlepiej na całą noc.
Przepis autorski
Jeśli lubicie połączenie letnich owoców i serka ricotta to zajrzyjcie też na ten przepis 🙂