Letnia szarlotka z papierówkami

Letnia szarlotka z papierówkami
0
(0)

Letnia szarlotka z papierówkami

Pyszne ciasto pełne lata na kruchutkim spodzie 🙂
Uwielbiam smak papierówek; przy czym najlepsze są oczywiście takie prosto z drzewa. Tyle ich jednak mamy, że postanowiłam sprawdzić jak się sprawdzą w cieście- i nie zawiodłam się, bo ciasto jest lekkie, soczyste, po prostu pychota !
Ciacho w pracy spowodowało chwile milczenia. Przerywane westchnieniami 🙂

Składniki (na blachę 22 x 35 cm):

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 200 g. miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do posypania jabłek
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ok.1,5 kg papierówek
  • 3 łyżki dżemu np. truskawkowego

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 krople olejku waniliowego lub śmietankowego

Przygotowanie:

Ucieram miękkie masło z żółtkami, cukrem waniliowym, pudrem i szczyptą soli aż powstanie puszysta, gładka masa.

Dodaję partiami mąkę i mieszam łyżką. Ciasto powinno być bardzo miękkie.

Blachę wykładam papierem, natłuszczam , oprószam bułką tartą, wykładam ciasto i zmoczoną w zimnej wodzie dłonią rozprowadzam na całej powierzchni.

Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. 25 minut, aż się zezłoci.

Wyjmuję z piekarnika, smaruję je dżemem.

Z jabłek usuwam gniazda nasienne, po czym kroję je w cienkie plasterki.

Wykładam na podpieczony spód, posypuję pudrem, wstawiam do piekarnika na kolejne 15 minut w temperaturze 190 stopni.

W tym czasie ubijam pianę ze szczyptą soli na sztywno, dodaję stopniowo puder i olejek.

Sztywną pianę wykładam na jabłka, piekę jeszcze 10-15 minut w temp. 180 stopni.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.