Letnia szarlotka z papierówkami
Pyszne ciasto pełne lata na kruchutkim spodzie 🙂
Uwielbiam smak papierówek; przy czym najlepsze są oczywiście takie prosto z drzewa. Tyle ich jednak mamy, że postanowiłam sprawdzić jak się sprawdzą w cieście- i nie zawiodłam się, bo ciasto jest lekkie, soczyste, po prostu pychota !
Ciacho w pracy spowodowało chwile milczenia. Przerywane westchnieniami 🙂
Składniki (na blachę 22 x 35 cm):
Ciasto:
- 3 żółtka
- 200 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do posypania jabłek
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ok.1,5 kg papierówek
- 3 łyżki dżemu np. truskawkowego
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 krople olejku waniliowego lub śmietankowego
Przygotowanie:
Ucieram miękkie masło z żółtkami, cukrem waniliowym, pudrem i szczyptą soli aż powstanie puszysta, gładka masa.
Dodaję partiami mąkę i mieszam łyżką. Ciasto powinno być bardzo miękkie.
Blachę wykładam papierem, natłuszczam , oprószam bułką tartą, wykładam ciasto i zmoczoną w zimnej wodzie dłonią rozprowadzam na całej powierzchni.
Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. 25 minut, aż się zezłoci.
Wyjmuję z piekarnika, smaruję je dżemem.
Z jabłek usuwam gniazda nasienne, po czym kroję je w cienkie plasterki.
Wykładam na podpieczony spód, posypuję pudrem, wstawiam do piekarnika na kolejne 15 minut w temperaturze 190 stopni.
W tym czasie ubijam pianę ze szczyptą soli na sztywno, dodaję stopniowo puder i olejek.
Sztywną pianę wykładam na jabłka, piekę jeszcze 10-15 minut w temp. 180 stopni.