Lekki ryżowy deser z ananasem i miodem
Wraz z nadchodzącą wiosną dobrze by było zrzucić co nieco tam i ówdzie 🙂
Mój lekki ryżowy deser z ananasem i miodem w tym pomoże, bo jest leciuchny i delikatny, a zaspokoi chęć na coś słodkiego. Jeśli nie lubicie ananasów, spróbujcie go przygotować z brzoskwiniami, będzie równie pyszny 🙂
Dosłodziłam deser wiosennym, pysznym miodem rzepakowym z gospodarstwa pszczelarskiego Miody Suszka.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 puszka ananasów
- 0,5 szklanki ugotowanego białego ryżu
- 1 łyżeczka miodu rzepakowego
- 0,5 laski wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
Przygotowanie:
Wcześniej ugotowany i ostudzony ryż (odkładam kilka ziarenek do ozdoby) miksuję z połową ananasów, dodaję miód i ziarenka wanilii, mieszam by powstał jednolity krem.
Pozostałe ananasy kroję w kawałki.
W salaterkach lub miseczkach układam na przemian pokrojone ananasy z masą ryżową, na górze układam po kawałku ananasa i po kilka całych ziarenek ryżu, ozdabiam listkami świeżej mięty.
Deser podaję po schłodzeniu.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A tutaj przypomnienie chyba najbardziej klasycznego “deseru” z ryżem 🙂