Lekki deser jogurtowy z brzoskwiniami
Zapraszam Was na smaczny lekki deser jogurtowy z brzoskwiniami 🙂 Niezbyt słodki, a nawet lekko kwaśny.
Składniki:
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka pink margarita
- 2 szklanki wody
- 400 g. jogurtu greckiego
- brzoskwinie w puszce
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczam w 2 miseczkach – w każdej po szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstawiam je do przestygnięcia.
Jogurt dzielę na 2 części, przekładam do 2 misek i do każdej części dodaję chłodną (wciąż płynną) galaretkę i dokładnie mieszam.
Kilka miseczek wykładam dokładnie folią spożywczą.
Wylewam po warstwie jednego koloru masy, wstawiam do lodówki na kilka minut, by zakrzepła, wykładam warstwę cieniutko pokrojonych brzoskwiń, na nie znów warstwę masy – i tak do końca naczynia, za każdym razem czekając, aż zetnie się poprzednia warstwa.
Gdy deser zupełnie zastygnie, przewracam do góry dnem, wykładam na talerzyk, zdejmuję ostrożnie folię.
Ozdabiam kleksem ubitej śmietany, oprószam pudrem.
Przepis autorski