Łatwe ciasto ze śliwkami na oleju

Łatwe ciasto ze śliwkami na oleju
4.3
(4)

Łatwe ciasto ze śliwkami na oleju

Bardzo polecam to ciasto, wyszło pyszne. Jest łatwe, niedrogie, można do jego przygotowania użyć innych owoców, choć w połączeniu z soczystymi, słodkimi śliwkami smakuje naprawdę rewelacyjnie. Na dużą blachę podwójcie proporcje składników.

Składniki na (blaszkę 20 x 20 cm):

  • 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 10-15 dojrzałych śliwek

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania ciasta
  • masło lub margaryna do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder

Przygotowanie:

Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą masę.

Następnie ciągle ubijając dodaję jogurt i olej, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste i klejące.

Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię.

Umyte śliwki przekrajam na pół, połówki lekko wciskam w ciasto.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 55 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Gorące ciasto smaruję kawałkiem masła i od razu oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.