Łatwe ciasto ze śliwkami na oleju
Bardzo polecam to ciasto, wyszło pyszne. Jest łatwe, niedrogie, można do jego przygotowania użyć innych owoców, choć w połączeniu z soczystymi, słodkimi śliwkami smakuje naprawdę rewelacyjnie. Na dużą blachę podwójcie proporcje składników.
Składniki na (blaszkę 20 x 20 cm):
- 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 10-15 dojrzałych śliwek
Dodatkowo:
- masło do posmarowania ciasta
- masło lub margaryna do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder
Przygotowanie:
Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą masę.
Następnie ciągle ubijając dodaję jogurt i olej, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste i klejące.
Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię.
Umyte śliwki przekrajam na pół, połówki lekko wciskam w ciasto.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 55 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Gorące ciasto smaruję kawałkiem masła i od razu oprószam cukrem pudrem.