Łatwe ciasto z maślanką

Łatwe ciasto z maślanką
0
(0)

Łatwe ciasto z maślanką

Bardzo, bardzo łatwe ciasto z maślanką – wyjdzie każdemu i już po ok. godzinie będziecie mogli ukroić kawałek do kawy – ciepły rzecz jasna 🙂
Można zmieniać jego smak, dodając kakao, startą skórkę z cytryny albo pomarańczy, wiórki kokosowe czy troszkę kawy.

Składniki (blaszka 20 na 30 cm):

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka w temperaturze pokojowej ubijam na bardzo puszystą masę z cukrem waniliowym i zwykłym.

Dodaję proszek do pieczenia, maślankę, olej i mąkę, miksuję przez kilka minut.

Ciasto wylewam na blachę natłuszczoną masłem i oprószoną mąką, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na ok. 45 minut.

Przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry