Łatwe ciasto z jabłkami i budyniem

Łatwe ciasto z jabłkami i budyniem
5
(10)

Łatwe ciasto z jabłkami i budyniem

To łatwe ciasto, bez siekania, miksowania czy długiego zagniatania. Jabłka także są w dużych kawałkach, przez co pozostają jędrne i co pozwala zachować im dużo smaku.

Wystarczy wsypać składniki do miski, trochę pomieszać i w sumie można blachę wstawiać do piekarnika.

Ciasto dzięki dużej ilości jabłek jest mięciutkie i delikatne.

Składniki (blacha 20 x 30 cm):

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

  • ok. 1,5 kg soczystych jabłek (waga przed obraniem)
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • + ewentualnie cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło, żółtka i oba cukry.

Dłonią zagniatam składniki, tyle tylko by się połączyły – powinny przypominać kruszonkę.

Blachę wykładam papierem, wsypuję połowę ciasta, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut (bez termoobiegu, środkowy poziom).

W tym czasie umyte (mogą być nieobrane) jabłka kroję na ósemki, wycinam gniazda nasienne, mieszam je z cukrem i budyniem, przekładam na podpieczony spód.

Na górę wysypuję resztę ciasta, piekę jeszcze 35-40 minut.

Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 10

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry