Łatwe ciasto z jabłkami i budyniem
To łatwe ciasto, bez siekania, miksowania czy długiego zagniatania. Jabłka także są w dużych kawałkach, przez co pozostają jędrne i co pozwala zachować im dużo smaku.
Wystarczy wsypać składniki do miski, trochę pomieszać i w sumie można blachę wstawiać do piekarnika.
Ciasto dzięki dużej ilości jabłek jest mięciutkie i delikatne.
Składniki (blacha 20 x 30 cm):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka miękkiego masła
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
- ok. 1,5 kg soczystych jabłek (waga przed obraniem)
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 3 łyżki cukru
- + ewentualnie cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło, żółtka i oba cukry.
Dłonią zagniatam składniki, tyle tylko by się połączyły – powinny przypominać kruszonkę.
Blachę wykładam papierem, wsypuję połowę ciasta, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut (bez termoobiegu, środkowy poziom).
W tym czasie umyte (mogą być nieobrane) jabłka kroję na ósemki, wycinam gniazda nasienne, mieszam je z cukrem i budyniem, przekładam na podpieczony spód.
Na górę wysypuję resztę ciasta, piekę jeszcze 35-40 minut.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.