Łatwe ciasto kakaowe z jabłkami (salceson)
Wieczorna zachcianka, i jednocześnie dowód na to, że to łatwe i szybkie ciasto – bo od pomysłu do wykonania minęła trochę ponad godzinka. Z dzieciństwa pamiętam ciasto z jabłkami, ciemne, mocno kakaowe i wilgotne. Tylko nazwa mi się wtedy nie podobała – dlaczego ciasto ma się nazywać salceson?? Przecież salceson jest niedobry? (moje zdanie w dzieciństwie, dziś mam całkiem odmienne ?).
Ten przepis wymyśliłam na gorąco, a że ciasto jest pyszne, serdecznie je Wam polecam.
Składniki (na keksówkę 8×30 cm):
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 pełne łyżki kakao
- 6-8 jabłek
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka skondensowanego
- 1 płaska łyżeczka masła
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy oraz cukier puder, i miksuję na bardzo puszystą masę.
Dolewam olej, miksuję do połączenia, po czym dodaję kakao i proszek do pieczenia.
Miksuję, dodaję śmietanę, a na końcu mąkę. Ciasto powinno być gęste, gładkie i lśniące.
Dodaję obrane, pokrojone w małe kawałki jabłka, mieszam łyżką.
Ciasto wykładam do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół,bez termoobiegu) i piekę przez 55-60 minut – do suchego patyczka.
Nie przejmujcie się, że ciasto popęka!
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę z masłem i mlekiem – najlepiej w miseczce nad parą.
Gdy masa będzie jednolita, wylewam ją na zimne ciasto.