Łatwe ciasto cytrynowe
To bardzo smaczne i delikatne w smaku ciasto serdecznie wszystkim polecam. Nie wymaga wiele czasu, a jest naprawdę doskonałe.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową (choć zdarza mi się, że jogurt lub śmietanę dodaję zimne)
Składniki na keksówkę 8 x 30 cm:
- 135 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego/gęstej śmietany 18%
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- masło do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Masło przekładam do miski, dodaję cukier waniliowy i cukier puder.
Ucieram mikserem, aż masa zrobi się biała i bardzo puszysta. Wtedy dodaję jajka, jogurt i skórkę z cytryny, miksuję do połączenia, a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 50 minut. Najłatwiej sprawdzić, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka.
Gorące ciasto smaruję rozpuszczonym masłem i od razu obficie posypuję cukrem pudrem.
2 odpowiedzi
Przepyszne ciasto! Bardzo precyzyjny przepis.
Super 🙂