Łatwe ciasto cytrynowe

latwe-ciasto-cytrynowe
latwe-ciasto-cytrynowe
5
(4)

Łatwe ciasto cytrynowe

To bardzo smaczne i delikatne w smaku ciasto serdecznie wszystkim polecam. Nie wymaga wiele czasu, a jest naprawdę doskonałe.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową (choć zdarza mi się, że jogurt lub śmietanę dodaję zimne)

Składniki na keksówkę 8 x 30 cm:

  • 135 g. miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego/gęstej śmietany 18%
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • masło do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Masło przekładam do miski, dodaję cukier waniliowy i cukier puder.

Ucieram mikserem, aż masa zrobi się biała i bardzo puszysta. Wtedy dodaję jajka, jogurt i skórkę z cytryny, miksuję do połączenia, a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 50 minut. Najłatwiej sprawdzić, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka.

Gorące ciasto smaruję rozpuszczonym masłem i od razu obficie posypuję cukrem pudrem.

 

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry