Łatwa szarlotka na kruchym cieście

Łatwa szarlotka na kruchym cieście
0
(0)

Łatwa szarlotka na kruchym cieście

Pyszna, krucha, pachnąca cynamonem szarotka, która jest bardzo łatwa do przygotowania.

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 24-26 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g. masła (warto je wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 8-10 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ewentualnie cukier do smaku

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i waniliowym wsypuję do miski; dodaję posiekane masło, oraz jajko i żółtka.

Ze wszystkich składników zagniatam jednolite ciasto.

Połową ciasta wyklejam dno natłuszczonej i posypanej mąką formy, nakłuwam ciasto widelcem.

Formę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Podpiekam spód przez ok. 12-15 minut, do lekkiego zezłocenia.

W czasie gdy spód się podpieka obieram jabłka i ścieram je na grubej tarce.

Przekładam starte jabłka do miski, dodaję cynamon, bułkę tartą i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie wszystko mieszam.

Tak przygotowane jabłka wykładam na podpieczony spód.

Na jabłka kruszę pozostałe surowe ciasto i ponownie wstawiam formę do piekarnika.

Piekę jeszcze ok. 30 minut, do chwili gdy ciasto na górze się ładnie zarumieni.

Upieczone, przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry