Łatwa szarlotka na kruchym cieście
Pyszna, krucha, pachnąca cynamonem szarotka, która jest bardzo łatwa do przygotowania.
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 24-26 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g. masła (warto je wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem)
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 8-10 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
- ewentualnie cukier do smaku
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i waniliowym wsypuję do miski; dodaję posiekane masło, oraz jajko i żółtka.
Ze wszystkich składników zagniatam jednolite ciasto.
Połową ciasta wyklejam dno natłuszczonej i posypanej mąką formy, nakłuwam ciasto widelcem.
Formę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Podpiekam spód przez ok. 12-15 minut, do lekkiego zezłocenia.
W czasie gdy spód się podpieka obieram jabłka i ścieram je na grubej tarce.
Przekładam starte jabłka do miski, dodaję cynamon, bułkę tartą i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie wszystko mieszam.
Tak przygotowane jabłka wykładam na podpieczony spód.
Na jabłka kruszę pozostałe surowe ciasto i ponownie wstawiam formę do piekarnika.
Piekę jeszcze ok. 30 minut, do chwili gdy ciasto na górze się ładnie zarumieni.
Upieczone, przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.