0
(0)
Łatwa krajanka kokosowa
Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, ale macie za to ochotę na pyszne kokosowe ciasteczka, z całą pewnością ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 500 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ok. 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder, waniliowy i serek mascarpone zagniatam w jednolite ciasto, po czym schładzam je ok. godziny w lodówce.
Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 4 mm w kwadrat, całość dokładnie smaruję mlekiem.
Na górę wysypuję wiórki, za pomocą wałka delikatnie wprasowuję je w ciasto.
Kroję na paski szerokości ok. 3 cm, a następnie na prostokąty długości ok. 5 cm.
Piekę w termoobiegu w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut, aż będą złote.
Przed podaniem można je dodatkowo oprószyć pudrem.
Przepis autorski