Łatwa jogurtowa babka ucierana
Zapraszam dziś na wilgotne, pyszne ciasto, które przygotowuje się bardzo szybko. Ta jogurtowa babka ucierana może śmiało pełnić rolę wielkanocnej baby, jeśli tylko będzie upieczona w odpowiedniej formie.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Miksuję jajka z cukrem pudrem i waniliowym, dodaję jogurt i stopniowo mąkę.
Gdy masa jest całkiem gładka, dodaję olej i proszek do pieczenia. Miksuję jeszcze 2-3 minuty.
Odkładam 1/3 część ciasta i dodaję do niej kakao, mieszam dokładnie.
Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki nakładam (na środek) na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy, aż do wyczerpania.
Delikatnie potrząsam foremka, by ciasto się równo rozlało i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C.
Piekę przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Po przestudzeniu wyjmuję babkę z foremki i posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski
Bardziej klasyczny przepis znajdziecie tutaj 🙂