Łatwa jogurtowa babka ucierana

Łatwa jogurtowa babka ucierana
0
(0)

Łatwa jogurtowa babka ucierana

Zapraszam dziś na wilgotne, pyszne ciasto, które przygotowuje się bardzo szybko. Ta jogurtowa babka ucierana może śmiało pełnić rolę wielkanocnej baby, jeśli tylko będzie upieczona w odpowiedniej formie.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Miksuję jajka z cukrem pudrem i waniliowym, dodaję jogurt i stopniowo mąkę.

Gdy masa jest całkiem gładka, dodaję olej i proszek do pieczenia. Miksuję jeszcze 2-3 minuty.

Odkładam 1/3 część ciasta i dodaję do niej kakao, mieszam dokładnie.

Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki nakładam (na środek) na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy, aż do wyczerpania.

Delikatnie potrząsam foremka, by ciasto się równo rozlało i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C.

Piekę przez 50 minut lub do suchego patyczka.

Po przestudzeniu wyjmuję babkę z foremki i posypuję cukrem pudrem.

Przepis autorski

Bardziej klasyczny przepis znajdziecie tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry