Łatwa babka drożdżowa z bakaliami
Poniższa babka drożdżowa z bakaliami jest idealną propozycją dla Was, jeśli jakimś cudem nie upiekliście jeszcze świątecznej baby, zwłaszcza, że nie trzeba jej wyrabiać. Wszystkie składniki miesza się łyżką, najważniejsze tylko by pozwolić ciastu wyrosnąć.
Życzę Wam radosnych, pogodnych Świąt Wielkanocnych – pełnych miłości, szczęścia i Bożej opieki!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 40 g. świeżych drożdży
- szczypta soli
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g. masła
- 3 żółtka
- 3 pełne łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego)
- 1,5-2 szklanki posiekanych bakalii
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do dużej miski, robię wgłębienie pośrodku.
Drożdże ucieram przez chwilę z łyżeczką cukru pudru, aż się upłynnią, przelewam do dołka.
Do drożdży dodaję połowę podgrzanego jogurtu (ma być lekko ciepły) i mieszam wszystko z odrobiną mąki – przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże podrosną dodaję pozostałe składniki (żółtka, sól, rozpuszczone masło, resztę jogurtu, cukier puder i waniliowy).
Mieszam wszystko łyżką do połączenia się, dodaję bakalie, mieszam. Ciasto będzie dość luźne.
Przykrywam miskę i znów odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Formę smaruję masłem, oprószam mąką. przekładam wyrośnięte ciasto, i ponownie pozwalam mu wyrosnąć.
Piekę przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu oprószam babkę cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Znajdziecie u mnie kilka innych przepisów na pyszne baby wielkanocne, zarówno tych tradycyjnych jak i mniej konwencjonalnych 🙂