Łaciate ciasto z budyniem
Coś do kawy? Proszę bardzo – nieskomplikowane, pyszne ciasto w urocze łatki.
Składniki (keksówka 8 x 30 cm):
- 100 g. masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany (18%)
- 4 jajka L
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (35 g, proszek)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Polewa:
- 25 g. masła
- 1 łyżeczka wody
- 5 pełnych łyżek cukru
- 1 łyżka mleka (użyłam mleka do kawy)
- 1,5 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
- masło do posmarowania blachy
- mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dalej ucierając dodaję po kolei jajka.
Gdy się połączą z masłem, dodaję śmietanę i budyń (proszek), a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jeszcze chwilę miksuję ciasto, by było zupełnie gładkie, po czym połowę przekładam do innego naczynia i dodaję do niej kakao – miksuję do połączenia.
Ciasto wykładam łyżką do wcześniej przygotowanej blachy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką) – na przemian jasne i ciemne, tworząc warstwę “w kratkę”.
Następną warstwę wykładam odwrotnie – tam gdzie było jasne ciasto wykładam ciemne.
Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 45 minut.
Sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone.
Polewa:
W rondelku rozpuszczam masło z cukrem i łyżeczką wody, dodaję kakao i mleko, i podgrzewam kilka minut, mieszając.
Gorącą polewę wylewam na zimne ciasto i zostawiam do zastygnięcia.