Łaciate ciasto z budyniem

Łaciate ciasto z budyniem
0
(0)

Łaciate ciasto z budyniem

Coś do kawy? Proszę bardzo – nieskomplikowane, pyszne ciasto w urocze łatki.

Składniki (keksówka 8 x 30 cm):

  • 100 g. masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany (18%)
  • 4 jajka L
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (35 g, proszek)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Polewa:

  • 25 g. masła
  • 1 łyżeczka wody
  • 5 pełnych łyżek cukru
  • 1 łyżka mleka (użyłam mleka do kawy)
  • 1,5 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dalej ucierając dodaję po kolei jajka.

Gdy się połączą z masłem, dodaję śmietanę i budyń (proszek), a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.

Jeszcze chwilę miksuję ciasto, by było zupełnie gładkie, po czym połowę przekładam do innego naczynia i dodaję do niej kakao – miksuję do połączenia.

Ciasto wykładam łyżką do wcześniej przygotowanej blachy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką) – na przemian jasne i ciemne, tworząc warstwę “w kratkę”.

Następną warstwę wykładam odwrotnie – tam gdzie było jasne ciasto wykładam ciemne.

Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 45 minut.

Sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone.

Polewa:

W rondelku rozpuszczam masło z cukrem i łyżeczką wody, dodaję kakao i mleko, i podgrzewam kilka minut, mieszając.

Gorącą polewę wylewam na zimne ciasto i zostawiam do zastygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.