0
(0)
Kwiatowe bezy
Kwiatowe bezy – smakołyk o zapachu róży i wyglądzie kojarzącym się z kolorowym kwiatem, czyli niezawodne bezy 🙂 A właściwie jeden z ich wariantów.
Takie małe niby-nic, a poprawia doskonale humor.
Składniki:
- 3 schłodzone białka
- szczypta soli
- 2 szklanki przesianego cukru pudru
- kilka kropli wody różanej
- 2 kolorowe barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywno z solą i wtedy stopniowo dodaję cukier, ubijając bez przerwy.
Dodaję wodę różaną, mieszam dokładnie, po czym dzielę masę na 2 części i do każdej dodaję po odrobinie barwnika.
Nakładam obie kolorowe masy do rękawa cukierniczego ( staram się nałożyć je po obu stronach rękawa) i wyciskam bezy.
Piekę przez ok. 90 minut w temperaturze 90 stopni C (termoobieg).
Przepis autorski
Zobacz też moje przepisy na inne bezy: smakowe lub tradycyjne