Kulki owsiane

Kulki owsiane
4
(1)

Kulki owsiane

Kulki owsiane. Smakołyki z czasów PRL, gdy nasze Mamy starały się zapewnić nam coś oprócz wyrobów czekoladopodobnych. Czasy się zmieniły, ale kulki dalej lubię i robię je co jakiś czas.

Składniki (na 13-15 sztuk):

  • 100 g. masła
  • 150 g. cukru
  • 15 g. kakao
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki mleka
  • 130 g. gładkiego mleka w proszku
  • 240 g. płatków owsianych

Przygotowanie:

Masło powoli rozpuszczam w rondelku z wodą, cukrem i kakao, a gdy składniki się połączą dolewam mleko i wszystko mieszam, dalej podgrzewając. Masa powinna być zupełnie gładka.

Rondelek zdejmuję z ognia i od razu, do gorącej masy dodaję mleko w proszku. Energicznie mieszam by pozbyć się grudek, a gdy tak się stanie dorzucam płatki owsiane i ponownie dokładnie wszystko mieszam.

Z ciepłej masy formuję kulki (duży orzech włoski) i odkładam je do całkowitego przestudzenia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.