4
(1)
Kulki owsiane
Kulki owsiane. Smakołyki z czasów PRL, gdy nasze Mamy starały się zapewnić nam coś oprócz wyrobów czekoladopodobnych. Czasy się zmieniły, ale kulki dalej lubię i robię je co jakiś czas.
Składniki (na 13-15 sztuk):
- 100 g. masła
- 150 g. cukru
- 15 g. kakao
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki mleka
- 130 g. gładkiego mleka w proszku
- 240 g. płatków owsianych
Przygotowanie:
Masło powoli rozpuszczam w rondelku z wodą, cukrem i kakao, a gdy składniki się połączą dolewam mleko i wszystko mieszam, dalej podgrzewając. Masa powinna być zupełnie gładka.
Rondelek zdejmuję z ognia i od razu, do gorącej masy dodaję mleko w proszku. Energicznie mieszam by pozbyć się grudek, a gdy tak się stanie dorzucam płatki owsiane i ponownie dokładnie wszystko mieszam.
Z ciepłej masy formuję kulki (duży orzech włoski) i odkładam je do całkowitego przestudzenia.