Kulki cappucino
Lubię wymyślać i przygotowywać domowe słodkości. To bardzo ciekawa zabawa, na dodatek z (zazwyczaj) smacznym efektem. Mam dziś dla Was białe, mleczne kulki z kawową niespodzianką w środku.
Składniki:
- 200 g. masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek mleka skondensowanego
- ok. 4 szklanek gładkiego mleka w proszku
- ok. 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki esencji kawowej (lub 3-4 łyżki mocnej, zaparzonej, chłodnej kawy plus 2 łyżki wódki)
Przygotowanie:
Do rondelka wlewam łyżkę wody i dodaję 100 g. masła oraz 2 pełne łyżki cukru pudru.
Podgrzewam do rozpuszczenia masła, dodaję 3 łyżki mleka skondensowanego, mieszam dokładnie i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty.
Zdejmuję z ognia, lekko studzę, po czym dodaję płatki owsiane, esencję kawową i ok. 1,5 szklanki mleka w proszku. Powinna powstać gęsta masa, z której da się formować kulki.
Przygotowuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego, odkładam do przestudzenia do lodówki na 15-20 minut.
W tym czasie szykuję drugą masę: odrobina wody do rondelka, 100 g. masła, 2 łyżki cukru.
Gdy się połączą, zdejmuję z ognia, studzę, dodaję ok. 2,5 szklanki mleka w proszku. Mieszam dokładnie.
Ciepłą masę dzielę na kulki trochę większe od tych w lodówce, każdą rozpłaszczam, układam na środku kulki owsiane i sklejam tak, by dookoła była mleczna masa.
Odkładam do całkowitego ostygnięcia.
Przepis autorski.