Kulki cappucino

Kulki cappucino
0
(0)

Kulki cappucino

Lubię wymyślać i przygotowywać domowe słodkości. To bardzo ciekawa zabawa, na dodatek z (zazwyczaj) smacznym efektem. Mam dziś dla Was białe, mleczne kulki z kawową niespodzianką w środku.

Składniki:

  • 200 g. masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek mleka skondensowanego
  • ok. 4 szklanek gładkiego mleka w proszku
  • ok. 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki esencji kawowej (lub 3-4 łyżki mocnej, zaparzonej, chłodnej kawy plus 2 łyżki wódki)

Przygotowanie:

Do rondelka wlewam łyżkę wody i dodaję 100 g. masła oraz 2 pełne łyżki cukru pudru.

Podgrzewam do rozpuszczenia masła, dodaję 3 łyżki mleka skondensowanego, mieszam dokładnie i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty.

Zdejmuję z ognia, lekko studzę, po czym dodaję płatki owsiane, esencję kawową i ok. 1,5 szklanki mleka w proszku. Powinna powstać gęsta masa, z której da się formować kulki.

Przygotowuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego, odkładam do przestudzenia do lodówki na 15-20 minut.

W tym czasie szykuję drugą masę: odrobina wody do rondelka, 100 g. masła, 2 łyżki cukru.

Gdy się połączą, zdejmuję z ognia, studzę, dodaję ok. 2,5 szklanki mleka w proszku. Mieszam dokładnie.

Ciepłą masę dzielę na kulki trochę większe od tych w lodówce, każdą rozpłaszczam, układam na środku kulki owsiane i sklejam tak, by dookoła była mleczna masa.

Odkładam do całkowitego ostygnięcia.

Przepis autorski.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.