Kukurydziane racuszki z maślanką

Kukurydziane racuszki z maślanką
0
(0)

Kukurydziane racuszki z maślanką

Te pyszne kukurydziano-owsiane racuszki są delikatne i waniliowe – a w konsystencji przypominają sernik.

Składniki:

  • 2,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki owsianej

oraz:

  • 15 g. świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g. masła
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1/2 szklanki maślanki mieszam z drożdżami na pastę, wlewam ją do pozostałej maślanki.

Dodaję obie mąki, cukier i pastę waniliową, dokładnie mieszam.

Masło rozpuszczam i gorące wlewam do ciasta – energicznie mieszając.

Odstawiam ciasto na 10 minut, po czym smażę niewielkie placuszki.

Podaję z rozgniecionymi widelcem i wymieszanymi z cukrem truskawkami, posypane cukrem pudrem lub z kwaśną śmietaną.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.