0
(0)
Kukurydziane racuszki z maślanką
Te pyszne kukurydziano-owsiane racuszki są delikatne i waniliowe – a w konsystencji przypominają sernik.
Składniki:
- 2,5 szklanki maślanki naturalnej
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki owsianej
oraz:
- 15 g. świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g. masła
- 1 łyżka pasty waniliowej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1/2 szklanki maślanki mieszam z drożdżami na pastę, wlewam ją do pozostałej maślanki.
Dodaję obie mąki, cukier i pastę waniliową, dokładnie mieszam.
Masło rozpuszczam i gorące wlewam do ciasta – energicznie mieszając.
Odstawiam ciasto na 10 minut, po czym smażę niewielkie placuszki.
Podaję z rozgniecionymi widelcem i wymieszanymi z cukrem truskawkami, posypane cukrem pudrem lub z kwaśną śmietaną.
Przepis autorski