Kruchy torcik migdałowy
Niewypowiedzianie pyszny kruchy torcik migdałowy – tyle powiem. Specjalnie na życzenie, miał być migdałowy – proszę bardzo.
Rzadko chwalę swoje dokonania kulinarne, ale przyznaję sobie (to mój przepis autorski) za ten torcik medal 😉
Składa się z kruchego, migdałowego spodu, bardzo aksamitnego kremu z nutellą (również z migdałową nutką), ma też w sobie kilka niespodzianek – znajdziecie w nim siekane migdały, pyszne michałki i chrupki schowane pod warstwą czekolady.
Schłodzony smakuje naprawdę niesamowicie !
Składniki (na blachę 20 x 30 cm):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g. zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Krem migdałowy:
- 500 g. serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
- 2 pełne łyżki nutelli
- 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 50 g. posiekanych migdałów
Polewa:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 50 ml. śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 6-7 cukierków “Michałki”
- 2 łyżki nutelli
- 2 garście chrupek śniadaniowych
![]() |
![]() |
Przygotowanie:
Ciasto:
W misce siekam razem wszystkie składniki, aż masło będzie w drobnych kawałkach – wtedy rozcieram ciasto w palcach jak na kruszonkę.
Gdy powstanie jednolita, sypka masa, przekładam ją na wyłożoną papierem blachę, ugniatam lekko.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. Po upieczeniu powinno być złote.
Krem migdałowy:
Ucieram serek mascarpone z cukrem pudrem, nutellą i ekstraktem migdałowym, po czym dodaję stopniowo mleko w proszku. Na końcu dodaję posiekane migdały.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, po czym zestawiam miseczkę z garnka i powoli wlewam śmietankę.
Mocno ucieram, by powstała błyszcząca, jednolita masa.
Upieczone, zimne ciasto smaruję cieniutką warstwą nutelli, a na niej układam pokrojone w cienkie plasterki cukierki.
Na cukierki wykładam krem migdałowy. Wyrównuję powierzchnię, wysypuję chrupki i całość polewam przygotowaną masą czekoladową.
Odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem warto ciasto schodzić przez godzinę w lodówce.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |