Kruchy placek z owocami i bezą

Kruchy placek z owocami i bezą
0
(0)

Kruchy placek z owocami i bezą

Zamarzyło mi się wspaniałe ciasto, takie rozpływające się w ustach, wiecie – najlepsze na świecie 🙂

Przynieśliśmy dziś z działki pyszne śliwki i trochę jeżyn, wprost idealnych, cudownie dojrzałych i słodkich, prosiło się aż żeby je wykorzystać.

Wyszedł mi z tego kruchy placek z owocami i bezą, który polecam moje do wypróbowania, jest wspaniały! Kruchy spód, gruba warstwa śliwek, pyszna waniliowa beza…

A co tam – nie będę nam żałować przecież, zwłaszcza że niedziela przed nami i każdy chętnie sięgnie po kawałek, pijąc kawę.

Aha – owoce oczywiście możecie zamienić na dowolne, ulubione.

Składniki (na blachę 20×30 cm):

Ciasto:

  • 200 g. miękkiego masła
  • 4 duże żółtka
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g. drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki dowolnej marmolady
  • dowolne owoce: u mnie śliwki i jeżyny
  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Masło przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder.

Miksuję wszystko, aż powstanie bardzo gładka i puszysta masa. Wtedy dodaję żółtka i znowu chwilkę miksuję. Gdy się połączą, odkładam mikser – teraz dalej mieszam ciasto łyżką.

Wsypuję jedną szklankę maki, mieszam do połączenia, wsypuję drugą i znów mieszam. Powinno powstać mięciutkie ciasto.

Przekładam je na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (można ją najpierw wyłożyć papierem), rozprowadzam przyklepując dłonią oprószoną w mące.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na 20 minut.

W tym czasie myję owoce, usuwam pestki, i dzielę śliwki na pół.

Przygotowuję bezę: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier waniliowy i nie przerywając miksowania dodaję po łyżce cukru – aż zużyję cały.

Na koniec miksuję jeszcze całość z mąką ziemniaczaną. Masa powinna być gęsta i błyszcząca.

Gorące ciasto smaruję cienko marmoladą, potem wykładam owoce, a na nie od razu wykładam również bezę.Wstawiam ponownie do piekarnika (temperatura 150 stopni C) na 20-30 minut, aż beza będzie rumiana i lekko chrupiąca.

Ciasto kroję, gdy całkiem przestygnie.

Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.