Kruchy placek z owocami i bezą

Kruchy placek z owocami i bezą
0
(0)

Kruchy placek z owocami i bezą

Zamarzyło mi się wspaniałe ciasto, takie rozpływające się w ustach, wiecie – najlepsze na świecie 🙂

A co tam – nie będę nam żałować przecież, zwłaszcza że niedziela przed nami i każdy chętnie sięgnie po kawałek, pijąc kawę.

Przynieśliśmy dziś z działki pyszne śliwki i trochę jeżyn, wprost idealnych, cudownie dojrzałych i słodkich, prosiło się aż żeby je wykorzystać.

Polecam moje ciacho do wypróbowania, jest wspaniałe! Kruchy spód, gruba warstwa śliwek, pyszna waniliowa beza…

Owoce oczywiście możecie zamienić na dowolne, ulubione.

Składniki (na blachę 20×30 cm):

Ciasto:

  • 200 g. miękkiego masła
  • 4 duże żółtka
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g. drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki dowolnej marmolady
  • dowolne owoce: u mnie śliwki i jeżyny
  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Masło przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder.

Miksuję wszystko, aż powstanie bardzo gładka i puszysta masa. Wtedy dodaję żółtka i znowu chwilkę miksuję. Gdy się połączą, odkładam mikser – teraz dalej mieszam ciasto łyżką.

Wsypuję jedną szklankę maki, mieszam do połączenia, wsypuję drugą i znów mieszam. Powinno powstać mięciutkie ciasto.

Przekładam je na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (można ją najpierw wyłożyć papierem), rozprowadzam przyklepując dłonią oprószoną w mące.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na 20 minut.

W tym czasie myję owoce, usuwam pestki, i dzielę śliwki na pół.

Przygotowuję bezę: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier waniliowy i nie przerywając miksowania dodaję po łyżce cukru – aż zużyję cały.

Na koniec miksuję jeszcze całość z mąką ziemniaczaną. Masa powinna być gęsta i błyszcząca.

Gorące ciasto smaruję cienko marmoladą, potem wykładam owoce, a na nie od razu wykładam również bezę.Wstawiam ponownie do piekarnika (temperatura 150 stopni C) na 20-30 minut, aż beza będzie rumiana i lekko chrupiąca.

Ciasto kroję, gdy całkiem przestygnie.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry