Kruchy placek z owocami i bezą
Zamarzyło mi się wspaniałe ciasto, takie rozpływające się w ustach, wiecie – najlepsze na świecie 🙂
Przynieśliśmy dziś z działki pyszne śliwki i trochę jeżyn, wprost idealnych, cudownie dojrzałych i słodkich, prosiło się aż żeby je wykorzystać.
Wyszedł mi z tego kruchy placek z owocami i bezą, który polecam moje do wypróbowania, jest wspaniały! Kruchy spód, gruba warstwa śliwek, pyszna waniliowa beza…
A co tam – nie będę nam żałować przecież, zwłaszcza że niedziela przed nami i każdy chętnie sięgnie po kawałek, pijąc kawę.
Aha – owoce oczywiście możecie zamienić na dowolne, ulubione.
Składniki (na blachę 20×30 cm):
Ciasto:
- 200 g. miękkiego masła
- 4 duże żółtka
- szczypta soli
- niepełna szklanka cukru pudru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 150 g. drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki dowolnej marmolady
- dowolne owoce: u mnie śliwki i jeżyny
- masło do posmarowania blachy
- mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Masło przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder.
Miksuję wszystko, aż powstanie bardzo gładka i puszysta masa. Wtedy dodaję żółtka i znowu chwilkę miksuję. Gdy się połączą, odkładam mikser – teraz dalej mieszam ciasto łyżką.
Wsypuję jedną szklankę maki, mieszam do połączenia, wsypuję drugą i znów mieszam. Powinno powstać mięciutkie ciasto.
Przekładam je na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (można ją najpierw wyłożyć papierem), rozprowadzam przyklepując dłonią oprószoną w mące.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na 20 minut.
W tym czasie myję owoce, usuwam pestki, i dzielę śliwki na pół.
Przygotowuję bezę: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier waniliowy i nie przerywając miksowania dodaję po łyżce cukru – aż zużyję cały.
Na koniec miksuję jeszcze całość z mąką ziemniaczaną. Masa powinna być gęsta i błyszcząca.
Gorące ciasto smaruję cienko marmoladą, potem wykładam owoce, a na nie od razu wykładam również bezę.Wstawiam ponownie do piekarnika (temperatura 150 stopni C) na 20-30 minut, aż beza będzie rumiana i lekko chrupiąca.
Ciasto kroję, gdy całkiem przestygnie.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂