Kruchy placek z brzoskwiniami i pianką bezową
O tej porze roku morele i brzoskwinie są najsmaczniejsze – warto wykorzystać je do upieczenia takiego wspaniałego ciasta jak ten kruchy placek z brzoskwiniami i pianką bezową.
Kruchy spód, soczyste, lekko kwaśne owoce i aksamitna pianka – to jest pyszne!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka bezowa:
- 5 białek
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1 kg moreli i brzoskwiń
- 2 łyżki bułki tartej
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Z mąki, masła, obu cukrów, proszku do pieczenia i żółtek zagniatam jednolite ciasto.
Wyklejam nim dno wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką blachy, nakłuwam ciasto widelcem.
Na wyklejony (surowy) spód równomiernie wysypuję bułkę tartą.
Brzoskwinie i morele pozbawiam pestek, dzielę owoce na ćwiartki i układam je na spodzie z kruchego ciasta.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 25 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia spodu z owocami do misy miksera wlewam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijać je na pianę.
Gdy piana jest prawie sztywna, nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier. Piana powinna być lśniąca, gęsta i gładka. Na koniec wlewam sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję.
Zmniejszam temperaturę piekarnika do 140 stopni.
Ubitą pianę wykładam na spód z owocami (gorący), wyrównuję i wstawiam z powrotem do piekarnika na 40 – 45 minut, kontroluję w międzyczasie stopień zarumienienia bezy – jeśli rumieni się mocno, przykrywam ciasto papierem do pieczenia.
Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂