Kruche torciki z kremem waniliowym
Wracam często i chętnie do smaków dzieciństwa , i jednym z takich wspomnień jest smak lodów waniliowych kładzionych łyżką na krojone w kwadraty wafle 🙂 Lody były w dużych bańkach, smakowały wanilią i słodką śmietanką…
Dziś spróbowałam odtworzyć to wspomnienie w innej trochę formie. Waniliowy budyniowy krem bardzo dobrze komponuje się z kruchym ciastem.
Składniki:
Krem waniliowy:
- 1 budyń waniliowy
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 kostki miękkiego masła
- cukier puder do smaku
Ciasto:
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- ziarenka z połowy laski wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę siekam w misce z masłem i resztą składników, zagniatam szybko ciasto, schładzam je w lodówce ok. 1 godziny.
W międzyczasie gotuję gęsty budyń, po schłodzeniu ubijam go z masłem, cukrem i wanilią na gładki krem.
Ciasto rozwałkowuję w prostokąt na wielkość blachy, przekładam ostrożnie na wyłożoną papierem blachę za pomocą wałka.
Nożem do pizzy dzielę je na kwadraty, nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 185 stopni C ( termoobieg) do zrumienienia.
Po wystudzeniu jeszcze raz dzielę na kwadraty (dzięki wcześniejszemu nacięciu będą równe).
Składam po 2 ciastka, przekładając je porządną warstwą kremu.
Podaję oprószone cukrem pudrem.
Przepis autorski