Kruche torciki z kremem waniliowym

Kruche torciki z kremem waniliowym
0
(0)

Kruche torciki z kremem waniliowym

Wracam często i chętnie do smaków dzieciństwa , i jednym z takich wspomnień jest smak lodów waniliowych kładzionych łyżką na krojone w kwadraty wafle 🙂 Lody były w dużych bańkach, smakowały wanilią i słodką śmietanką…
Dziś spróbowałam odtworzyć to wspomnienie w innej trochę formie. Waniliowy budyniowy krem bardzo dobrze komponuje się z kruchym ciastem.

Składniki:

Krem waniliowy:

  • 1 budyń waniliowy
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • cukier puder do smaku

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę siekam w misce z masłem i resztą składników, zagniatam szybko ciasto, schładzam je w lodówce ok. 1 godziny.

W międzyczasie gotuję gęsty budyń, po schłodzeniu ubijam go z masłem, cukrem i wanilią na gładki krem.

Ciasto rozwałkowuję w prostokąt na wielkość blachy, przekładam ostrożnie na wyłożoną papierem blachę za pomocą wałka.

Nożem do pizzy dzielę je na kwadraty, nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 185 stopni C ( termoobieg) do zrumienienia.

Po wystudzeniu jeszcze raz dzielę na kwadraty (dzięki wcześniejszemu nacięciu będą równe).

Składam po 2 ciastka, przekładając je porządną warstwą kremu.

Podaję oprószone cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry