Kruche ślimaczki

Kruche ślimaczki
0
(0)

Kruche ślimaczki

Smaczne, kruche ciasteczka, które na pewno spodobają się dzieciom. Jest trochę fajnej zabawy przy przygotowywaniu, a posmakują wszystkim 😉

Składniki (na ok. 40 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g. zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 krople olejku rumowego

Przygotowanie:

Przesiewam do miski mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier puder i waniliowy, żółtka i zimne masło w kawałkach.

Siekam nożem, aż składniki się połączą, po czym dodaję śmietanę i dłonią zagniatam ciasto.

Gdy jest jednolite dzielę je na dwie połowy, do jednej dodaję kakao i olejek rumowy.

Ponownie zagniatam.

Obie części – jasną i ciemną – znowu dzielę na dwie, każdą rozwałkowuję w na grubość ok. 2 mm.

Układam jasną część na ciemnej, zwijam (miejsce łączenia smaruję mlekiem). Ostrym nożem kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm.

Lekko rozpłaszczam każdy plaster, po czym tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciastka dodatkowo posmarować mlekiem.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piekę ok. 25 minut (góra- dół).

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry