Kruche serduszka

Kruche serduszka
0
(0)

Kruche serduszka

Kupiłam sobie świetną foremkę, z której wykrojone ciasteczka same wyskakują (o, taką) i nie mogłam się wczoraj powstrzymać, żeby jej nie wypróbować. Poza tym dawno nie piekłam ciasteczek 😉
Serduszka wyszły super kruche, mają bardzo dobry smak dzięki dodatkowi ekstraktu kawy – nie jest to oczywisty smak kawy, tylko przyjemny akcent.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g. miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu kawowego lub kilka łyżek zaparzonej, mocnej kawy

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagniatam ciasto (wymaga kilku minut wyrabiania, jest dość sypkie, ale da się potem rozwałkować).

Wałkuję je na placek grubości ok. 0,5 cm i wykrajam serduszka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (termoobieg) na 8-12 minut.

Powinny być złote.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.