0
(0)
Kruche serduszka
Kupiłam sobie świetną foremkę, z której wykrojone ciasteczka same wyskakują (o, taką) i nie mogłam się wczoraj powstrzymać, żeby jej nie wypróbować. Poza tym dawno nie piekłam ciasteczek 😉
Serduszka wyszły super kruche, mają bardzo dobry smak dzięki dodatkowi ekstraktu kawy – nie jest to oczywisty smak kawy, tylko przyjemny akcent.
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g. miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu kawowego lub kilka łyżek zaparzonej, mocnej kawy
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto (wymaga kilku minut wyrabiania, jest dość sypkie, ale da się potem rozwałkować).
Wałkuję je na placek grubości ok. 0,5 cm i wykrajam serduszka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (termoobieg) na 8-12 minut.
Powinny być złote.
Przepis autorski