Kruche rogaliki z marcepanem

Kruche rogaliki z marcepanem
4.8
(4)

Kruche rogaliki z marcepanem

Małe, kruche rogaliki nadziane masą marcepanową to wspaniałe mini słodkości, które możesz również zapakować jako słodki prezent dla kogoś bliskiego.

Składniki (32 sztuki):

  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g masła, wyjętego z lodówki poł godziny przed pieczeniem
  • 3 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 80 g śmietany 18% (2 pełne łyżki)

Dodatkowo:

  • 200 g masy marcepanowej
  • mleko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

W misce umieszczam wszystkie składniki ciasta i krótko, do połączenia zagniatam elastyczne, jednolite ciasto.

Dzielę je na dwie równe części.

Każdą część rozwałkowuję na koło o średnicy ok. 30 cm, po czym dzielę na 16 trójkątów (najpierw na 4 części, potem każdą na pół, i jeszcze raz każdą na pół).

Na 16 równych części dzielę też masę marcepanową, i na każdym trójkącie z ciasta układam porcję – tak jak na zdjęciu.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Zwijam rogaliki, lekko je spłaszczam, i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z góry smaruję je mlekiem (lub – wtedy jest szybciej – mleko wlewam do miseczki i każdego rogalika na krótko w nim zanurzam).

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

Upieczone można oprószyć cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.