0
(0)
Kruche pieguski z gorzką czekoladą
Te ciastka to kolejne, które Wam serdecznie polecam, bo są szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Waniliowe w smaku i pięknie piegowate dzięki pysznym czekoladowym kropeczkom 🙂
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej T 500
- 5 żółtek
- 180 g. miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego cukru (u mnie dark muscovado)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g. kropelek z gorzkiej czekolady/posiekanej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady przekładam do miski i zagniatam jednolite ciasto, gdy się połączą dodaję czekoladę i krótko zagniatam.
Ciasto dzielę na porcje wielkości orzecha włoskiego, robię z nich kulki i spłaszczam je w dłoniach na placuszki.
Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (trzeba zachować odstępy) i wstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Studzę na kratce.
Przepis autorski