Kruche kawowe półksiężyce
Nie ma to jak domowe ciasteczka 🙂 Nie wiem jak to działa, ale pieczenie takich zawsze nastraja człowieka optymistycznie. Dzisiejsze ciastka o mocno kawowym smaku, bardzo delikatne i kruche, to wymarzony dodatek do kawy.
Składniki:
- 125 g. masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub kilka kropli olejku)
oraz:
- szczypta soli
- 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru pudru do podsypania + dodatkowy cukier na oprószenie ciasteczek
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z żółtkami,solą, cukrem i pastą waniliową na gładką, aksamitną masę, po czym stopniowo dodaję mąkę i mieszam ciasto łyżką.
Gdy składniki się połączą przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagniatam w kulę.
Schładzam przez godzinę.
Mieszam kawę z 2 łyżkami cukru, wysypuję mieszankę na stopnicę, wykładam ciasto i rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm, przekładając by obie strony pokryły się mieszanką.
Roluję ciasto w wałek i kroję w kawałki ok. 1,5 cm grubości, po czym spłaszczam je dłonią i nożem dzielę na pół.
Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut.
Po ostudzeniu ciasteczka dodatkowo oprószam cukrem pudrem.
Przepis autorski