Kruche kawowe półksiężyce

Kruche kawowe półksiężyce
0
(0)

Kruche kawowe półksiężyce

Nie ma to jak domowe ciasteczka 🙂 Nie wiem jak to działa, ale pieczenie takich zawsze nastraja człowieka optymistycznie. Dzisiejsze ciastka o mocno kawowym smaku, bardzo delikatne i kruche, to wymarzony dodatek do kawy.

Składniki:

  • 125 g. masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub kilka kropli olejku)

oraz:

  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru pudru do podsypania + dodatkowy cukier na oprószenie ciasteczek

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram z żółtkami,solą, cukrem i pastą waniliową na gładką, aksamitną masę, po czym stopniowo dodaję mąkę i mieszam ciasto łyżką.

Gdy składniki się połączą przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagniatam w kulę.

Schładzam przez godzinę.

Mieszam kawę z 2 łyżkami cukru, wysypuję mieszankę na stopnicę, wykładam ciasto i rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm, przekładając by obie strony pokryły się mieszanką.

Roluję ciasto w wałek i kroję w kawałki ok. 1,5 cm grubości, po czym spłaszczam je dłonią i nożem dzielę na pół.

Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut.

Po ostudzeniu ciasteczka dodatkowo oprószam cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.