Kruche cynamonowe kołaczyki z kremem jogurtowym
Na duże smutki i małe smuteczki, choćby jak dzisiejsze- jesienne…deszczowe… upiekłam pyszne ciasteczka, pełne cynamonowego smaku, z aksamitnym jogurtowym kremem i chrupiącymi ziarenkami Cynamonowy Raj, które chyba na takie dni jak dziś przygotował sklep Ziarenkowo.
Składniki (na 16-18 sztuk):
Ciasto:
- 3 żółtka
- 180 g. miękkiego masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- duża szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
Krem jogurtowy:
- 3 pełne łyżki gęstego jogurtu (typ grecki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- ziarenka Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo
- mleko do posmarowania ciastek
Przygotowanie:
Ucieram żółtka z cukrem waniliowym i pudrem, gdy masa jest jednolita dodaję sól, masło i cynamon, ucieram jeszcze przez chwilę. Masa powinna być bardzo puszysta i gładka.
Dosypuję stopniowo mąkę i mieszam łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam w całość.
Schładzam ciasto przez godzinę w lodówce.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki kremu.
Schłodzone ciasto dzielę na 2 porcje, z każdej formuję wałek o średnicy ok. 4 cm, kroję go na grube plastry.
Każdy plaster lekko spłaszczam (do ok. 2 cm grubości), opuszkami palców wgniatam środek, by powstała miseczka z rantem.
W tak powstałe wgłębienia nakładam po łyżeczce kremu i posypuję obficie ziarenkami Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo.
Brzegi smaruję mlekiem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 20-25 minut, aż będą złote.
Przepis autorski