Kruche cukrowe ciasteczka

Kruche cukrowe ciasteczka
0
(0)

Kruche cukrowe ciasteczka

Główną zaletą domowych ciastek jest oczywiście smak, ale nie mniej ważne jest chyba to, by były łatwe do przygotowania, prawda? Dzisiejsze kruche, waniliowe ciasteczka grubo posypane cukrem smakującym jak karmel – są nieskomplikowane, więc serdecznie je polecam!

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek cukru waniliowego
  • 100 g. margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gruby kandyzowany cukier do posypania

Przygotowanie:

W misce siekam margarynę z mąką, dodaję resztę składników i zagniatam bardzo elastyczne ciasto. Schładzam je przez ok. godzinę, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm i wykrawam foremką kółka ( u mnie średnica 6,5 cm) Na każde kółko sypię sporą garstkę grubego cukru, wciskam go lekko w ciasto. Tak przygotowane ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, zostawiając ok. 1,5-centymetrowe odstępy ( leciutko urosną) i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut. Ciastka powinny się lekko zezłocić na brzegach.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.