Kruche cukrowe ciasteczka
Główną zaletą domowych ciastek jest oczywiście smak, ale nie mniej ważne jest chyba to, by były łatwe do przygotowania, prawda? Dzisiejsze kruche, waniliowe ciasteczka grubo posypane cukrem smakującym jak karmel – są nieskomplikowane, więc serdecznie je polecam!
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 8 łyżek cukru waniliowego
- 100 g. margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- gruby kandyzowany cukier do posypania
Przygotowanie:
W misce siekam margarynę z mąką, dodaję resztę składników i zagniatam bardzo elastyczne ciasto. Schładzam je przez ok. godzinę, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 4 mm i wykrawam foremką kółka ( u mnie średnica 6,5 cm) Na każde kółko sypię sporą garstkę grubego cukru, wciskam go lekko w ciasto. Tak przygotowane ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, zostawiając ok. 1,5-centymetrowe odstępy ( leciutko urosną) i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 20 minut. Ciastka powinny się lekko zezłocić na brzegach.
Przepis autorski