Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami
4.9
(12)

Kruche ciasto ze śliwkami (duża blacha, 30 na 40 cm)

Kruche ciasto ze śliwkami to w sumie klasyka – prawda? To połączenie, czyli kruchy spód, i soczyste, kwaskowate śliwki (zazwyczaj ich nie w ciastach nie dosładzam) po prostu gwarantuje pyszny smak!

Warto wzbogacić jeszcze ciasto kruszonką, choć oczywiście nie jest ona konieczna.

Składniki:

  • 300 g masła, wyjętego pół godziny wcześniej z lodówki
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 45 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 6 g proszku do pieczenia
  • ok. 2 kg śliwek

Kruszonka;

  • 100 g masła
  • 100 g cukru kryształ
  • 200 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.

Ciastem wyklejam dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką), nakłuwam widelcem.

Na surowym spodzie równomiernie rozsypuję bułkę tartą.

Śliwki pozbawiam pestek. Na spodzie z bułką tartą rozkładam połówki śliwek, ściśle, w rzędach.

Śliwki oprószam cynamonem.

Kruszonka:

Masło rozcieram w palcach z cukrem, a potem dodaję mąkę i łączę wszystko dłonią. Powinno powstać ciasto o charakterystycznej, kaszkowatej konsystencji,

Kruszonkę równomiernie rozsypuję na śliwkach.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 1,5 godziny.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 12

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.