Kruche ciasto ze śliwkami (duża blacha, 30 na 40 cm)
Kruche ciasto ze śliwkami to w sumie klasyka – prawda? To połączenie, czyli kruchy spód, i soczyste, kwaskowate śliwki (zazwyczaj ich nie w ciastach nie dosładzam) po prostu gwarantuje pyszny smak!
Warto wzbogacić jeszcze ciasto kruszonką, choć oczywiście nie jest ona konieczna.
Składniki:
- 300 g masła, wyjętego pół godziny wcześniej z lodówki
- 600 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 45 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 6 g proszku do pieczenia
- ok. 2 kg śliwek
Kruszonka;
- 100 g masła
- 100 g cukru kryształ
- 200 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło do posmarowania blachy
- mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
Ciastem wyklejam dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką), nakłuwam widelcem.
Na surowym spodzie równomiernie rozsypuję bułkę tartą.
Śliwki pozbawiam pestek. Na spodzie z bułką tartą rozkładam połówki śliwek, ściśle, w rzędach.
Śliwki oprószam cynamonem.
Kruszonka:
Masło rozcieram w palcach z cukrem, a potem dodaję mąkę i łączę wszystko dłonią. Powinno powstać ciasto o charakterystycznej, kaszkowatej konsystencji,
Kruszonkę równomiernie rozsypuję na śliwkach.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 1,5 godziny.