Kruche ciasto z wiśniami i bezą

Kruche ciasto z wiśniami i bezą
4.3
(8)

Kruche ciasto z wiśniami i bezą

Kruchy spód, warstwa z wiśniami pachnąca cytryną i kardamonem, i delikatna bezowa pianka. To po prostu musi smakować 🙂

Składniki:

Kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
  • 40 g cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g śmietany 18%
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Warstwa wiśniowa:

  • 800 g zamrożonych wiśni (bez pestek)
  • 110 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 100 g mąki ziemniaczanej

Pianka bezowa:

  • 180 g białka (białka z 6 jajek)
  • 240 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Zaczynam od warstwy wiśniowej:

Zamrożone wiśnie umieszczam razem z cukrem w garnku i podgrzewam, aż się rozmrożą i puszczą sok.

Odlewam pół szklanki soku i studzę go.

W przestudzonym rozprowadzam mąkę ziemniaczaną.

Do wiśni w garnku dodaję startą skórkę z cytryny i kardamon.

Wlewam zawiesinę z mąką ziemniaczaną i podgrzewam nie przerywając mieszania, aż powstanie gęsta, szklista masa przypominająca kisiel.

Masę odstawiam do przestudzenia.

Kruchy spód:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam miękkie, elastyczne ciasto.

Można je lekko podsypać mąką przy zagniataniu.

Ciastem wyklejam dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką).

Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra- dół, środkowy poziom, bez temoobiegu) na 18 – 20 minut.

Wyjmuję podpieczony spód i zmniejszam temperaturę do 145 stopni C.

Pianka bezowa:

Białko ubijam razem z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.

Dodaję sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, miksuję do połączenia.

Złożenie i pieczenie:

Na podpieczony spód wykładam masę z wiśni, wyrównuję.

Na warstwę wiśniową wykładam ubitą pianę z białek, rozprowadzam na całej powierzchni i widelcem robię ozdobne wzorki.

Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika (145 stopni C) i piekę ok. 1,5 godziny.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba ocen: 8

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.