Kruche ciasto z truskawkami i cytryną
Sezonowe, pyszne kruche ciasto z truskawkami i cytryną.
Składniki:
- 150 g masła
- 360 g mąki pszennej
- 6 g proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 30 g cukru waniliowego
- 120 g śmietany 18%
- 1 jajko
- skórka starta z 1 cytryny (na drobnej tarce)
- świeże truskawki, 700 g (waga bez szypułek)
Dodatkowo:
- bułka tarta (4-5 czubatych łyżek)
- mąka do podsypywania w trakcie wyrabiania
- mąka do oprószenia tortownicy
- masło do posmarowania tortownicy
- cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Przygotowanie:
Masło siekam, umieszczam w misce razem z mąką, skórką z cytryny, cukrami, jajkiem, śmietaną i proszkiem do pieczenia.
Zagniatam jednolite, miękkie ciasto (ewentualnie lekko podsypując w trakcie zagniatania).
Schładzam ciasto przez pół godziny w lodówce, a potem dzielę na dwie równe części.
Jedną częścią wyklejam dno tortownicy (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką), starając się ponieść nieco boki – na 1-2 cm. Drugą część przechowuję w lodówce.
Dokładnie nakłuwam spód ciasta widelcem i wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 25 minut. Ciasto lekko podrośnie.
Na podpieczony spód wsypuję 2-3 łyżki bułki tartej, równo ją rozprowadzam.
Wykładam truskawki (duże przekrajam na pół), przesypując je resztą bułki.
Górę truskawek można dodatkowo posypać łyżką lub dwiema cukru.
Pozostałe ciasto rozwałkowuję na okrągły placek, większy niż tortownica o 2-3 cm.
Układam go na górze, przykrywając truskawki, a boki zawijam do środka. tworząc wałeczek dookoła.
Dokładnie nakłuwam ciasto na górze.
Tortownicę wstawiam ponownie do piekarnika na godzinę.
Przed podaniem dokładnie oprószam ciasto cukrem pudrem.
Ciasto kroję zupełnie zimne, ponieważ w trakcie pieczenia będzie sporo soku z truskawek – jeśli ciasto będzie ciepłe, rozpadnie się przy krojeniu.
Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂