Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem w poniższej wersji jest bardzo łatwe do przygotowania – nie podpiekam tutaj spodu, używam też surowego rabarbaru. Zobacz, jak łatwo je zrobić!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Kruche ciasto:
- 150 g masła, wyjętego pół godziny wcześniej z lodówki
- 100 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 3 pełne łyżki bułki tartej
- ok. 1,5 kg rabarbaru (waga po obraniu)
- ok.1 szklanki cukru trzcinowego
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
Ciastem wyklejam dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką), nakłuwam widelcem.
Na surowym spodzie równomiernie rozsypuję bułkę tartą.
Obrany rabarbar kroję na małę kawałki (1-2 cm), przekładam do miski i mieszam z cukrem trzcinowym.
Następnie rabarbar z cukrem wykładam na surowe ciasto posypane bułką tartą.
Kruszonka:
Palcami rozcieram miękkie masło z cukrem – do połączenia, a potem dodaję mąką i rozcieram do uzyskania ciasta o konsystencji kaszki.
Kruszonkę wysypuję na rabarbar.
Pieczenie:
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 70-80 minut.
Ciasto kroję po całkowitym wystygnięciu.
PS. Zobacz też wersję z budyniem