Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem
0
(0)

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem w poniższej wersji jest bardzo łatwe do przygotowania – nie podpiekam tutaj spodu, używam też surowego rabarbaru. Zobacz, jak łatwo je zrobić!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Kruche ciasto:

  • 150 g masła, wyjętego pół godziny wcześniej z lodówki
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 3 pełne łyżki bułki tartej
  • ok. 1,5 kg rabarbaru (waga po obraniu)
  • ok.1 szklanki cukru trzcinowego
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.

Ciastem wyklejam dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką), nakłuwam widelcem.

Na surowym spodzie równomiernie rozsypuję bułkę tartą.

Obrany rabarbar kroję na małę kawałki (1-2 cm), przekładam do miski i mieszam z cukrem trzcinowym.

Następnie rabarbar z cukrem wykładam na surowe ciasto posypane bułką tartą.

Kruszonka:

Palcami rozcieram miękkie masło z cukrem – do połączenia, a potem dodaję mąką i rozcieram do uzyskania ciasta o konsystencji kaszki.

Kruszonkę wysypuję na rabarbar.

Pieczenie:

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 70-80 minut.

Ciasto kroję po całkowitym wystygnięciu.

PS. Zobacz też wersję z budyniem

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.