Kruche ciasto z rabarbarem budyniem i kruszonką
Sprawdzony przepis na kruche ciasto z rabarbarem budyniem i kruszonką.
To ciasto na pewno Cię nie rozczaruje, bo jest bardzo smaczne i dość łatwe do przygotowania.
Spód jest z delikatnego, kruchego ciasta na śmietanie, potem wspaniała warstwa lekko cytrynowego budyniu, dość kwaśny rabarbar, i słodka chrupiąca kruszonka na górze.
Serdecznie Ci je polecam!
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką – przepis:
Składniki:
Rabarbar:
- 450 g obranego rabarbaru
- 50 g cukru trzcinowego
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 20 g cukru waniliowego
- 20 g proszku do pieczenia
- 100 g śmietany 18%
- 100 g masła, wyjętego z lodówki na 30 minut przed pieczeniem
Masa budyniowa:
- 800 g mleka 3,2%
- 40 g cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 3 jajka
- skórka starta z 1 cytryny (12-15 g)
- 70 g cukru kryształ
- 120 g mąki pszennej
Kruszonka:
- 90 g masła
- 120 g cukru kryształ
- 160 g mąki pszennej 16. 55 180 stopni
Przygotowanie:
Obrany i pokrojony rabarbar przekładam do miski i posypuję cukrem trzcinowym, mieszam i odstawiam na 10 minut.
Wszystkie składniki ciasta zagniatam – powinno być dość luźne i elastyczne. Jeśli jest taka potrzeba, odrobinę podsypuję mąką przy wyrabianiu.
Blachę natłuszczam masłem i posypuję mąką, a potem wyklejam ciastem, wyrównuję i nakłuwam widelcem.
Spód podpiekam przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C na 20 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Masa budyniowa: 200 g. mleka mieszam rózgą z jajkami, żółtkami, cukrami i mąką. Pozostałe mleko podgrzewam wraz ze startą skórką z cytryny. Gdy zacznie się gotować, wlewam zawiesinę jajeczną, ciągle mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Gotuję budyń 6-8 minut, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje.
Gorący budyń od razu wykładam na podpieczony spód (również gorący).
Na budyń wykładam odsączony na sicie rabarbar.
Kruszonka: rozcieram palcami półmiękkie masło z cukrem, a potem dodaję mąkę i ponownie rozcieram, by utworzyło się sypkie ciasto.
Kruszonkę (ja lekko ją ściskam, by powstały małe grudki) wykładam równomiernie na górę ciasta.
Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 60 minut.
Kroję, gdy ciasto jest zupełnie zimne, najlepiej następnego dnia.
Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂