Kruche ciasto z rabarbarem budyniem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem budyniem i kruszonką
0
(0)

Kruche ciasto z rabarbarem budyniem i kruszonką

Sprawdzony przepis na kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką.
To ciasto na pewno Cię nie rozczaruje, bo jest bardzo smaczne i dość łatwe do przygotowania. Spód jest z delikatnego, kruchego ciasta na śmietanie, potem wspaniała warstwa lekko cytrynowego budyniu, dość kwaśny rabarbar, i słodka chrupiąca kruszonka na górze.

Serdecznie Ci je polecam!

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką – przepis:

Składniki:

Rabarbar:

  • 450 g obranego rabarbaru
  • 50 g cukru trzcinowego

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g cukru waniliowego
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g masła, wyjętego z lodówki na 30 minut przed pieczeniem

Masa budyniowa:

  • 800 g mleka 3,2%
  • 40 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny (12-15 g)
  • 70 g cukru kryształ
  • 120 g mąki pszennej

Kruszonka:

  • 90 g masła
  • 120 g cukru kryształ
  • 160 g mąki pszennej 16. 55 180 stopni

Przygotowanie:

Obrany i pokrojony rabarbar przekładam do miski i posypuję cukrem trzcinowym, mieszam i odstawiam na 10 minut.

Wszystkie składniki ciasta zagniatam – powinno być dość luźne i elastyczne. Jeśli jest taka potrzeba, odrobinę podsypuję mąką przy wyrabianiu.

Blachę natłuszczam masłem i posypuję mąką, a potem wyklejam ciastem, wyrównuję i nakłuwam widelcem.

Spód podpiekam przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C na 20 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Masa budyniowa: 200 g. mleka mieszam rózgą z jajkami, żółtkami, cukrami i mąką. Pozostałe mleko podgrzewam wraz ze startą skórką z cytryny. Gdy zacznie się gotować, wlewam zawiesinę jajeczną, ciągle mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Gotuję budyń 6-8 minut, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje.

Gorący budyń od razu wykładam na podpieczony spód (również gorący).

Na budyń wykładam odsączony na sicie rabarbar.

Kruszonka: rozcieram palcami półmiękkie masło z cukrem, a potem dodaję mąkę i ponownie rozcieram, by utworzyło się sypkie ciasto.

Kruszonkę (ja lekko ją ściskam, by powstały małe grudki) wykładam równomiernie na górę ciasta.

Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 60 minut.

Kroję, gdy ciasto jest zupełnie zimne, najlepiej następnego dnia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry