Kruche ciasto z porzeczkami
To kruche ciasto z porzeczkami to wszystkie letnie wspaniałości w jednym, bo pomimo że porzeczki grają w nich główne skrzypce, głośno odzywają się też i słodkie maliny, i soczyste jeżyny, i dostojny agrest 😉 Kwaśność owoców równoważy słodka beza, a spód jest delikatny i kruchy.
A jeśli macie mało czasu, może wystarczy go na przygotowanie szybkiego ciasta z porzeczkami
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Ponadto:
- 3-4 łyżki niezbyt słodkiego dżemu ( u mnie agrestowy)
- ok. pół kg porzeczki (białej lub czerwonej) plus dodatkowo ok. szklanki malin, agrestu i jeżyn
- 5-6 listków świeżej mięty
- 3 czubate łyżki cukru do ubijania piany
- 1 łyżka cukru do owoców
- 1 łyżka cukru do ucierania mięty
Przygotowanie:
Ucieram żółtka, cukier waniliowy i cukier puder na gładki krem, następnie dodaję masło, chwilę ucieram – po czym łyżką mieszam masę z mąką i szczyptą soli. Ciasto będzie miękkie i delikatne.
Wykładam je na wyłożoną papierem blachę i rozprowadzam palcami moczonymi w zimnej wodzie.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut (brzegi powinny się zezłocić).
Powierzchnię ciasta smaruję dżemem, wykładam owoce, posypuję je łyżką cukru- wstawiam do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie ubijam pianę z 3 białek ze szczyptą soli, gdy jest sztywna dodaję po łyżce cukier.
Liście mięty ucieram z łyżką cukru w moździerzu, aż cukier będzie jednolicie zielony, dodaję do piany, mieszam i wykładam na owoce.
Piekę jeszcze ok. 20 minut.
Pozostawiam do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂