Kruche ciasto z malinami i pianką
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową jest efektowne i niezwykle smaczne.
Piankowa warstwa jest lekka i delikatna, warstwy ciasta mocno kruche, a lekko kwaśne maliny wspaniale przełamują słodycz.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Ciasto:
- 315 g półmiękkiego masła
- 520 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g cukru
- 6 żółtek
Pianka:
- 9 białek
- 320 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 100 g budyniu waniliowego z cukrem
- 3/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie:
Ciasto: z podanych składników zagniatam jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto dzielę na 2 równe części.
Jedną część ciasta dzielę na 2 porcje, robię z nich podłużne wałki i wkładam na godzinę do zamrażarki.
Drugą częścią wyklejam spód blachy (wcześnie natłuszczonej masłem i oprószonej mąką).
Blachę ze spodem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez 25 minut.
Pianka:
Białko umieszczam w misie miksera i zaczynam ubijać, a gdy piana lekko zgęstnieje zaczynam dodawać oba cukry – po łyżce.
Gdy cały cukier jest wykorzystany, dodaję na przemian po łyżce budyniu i oleju.
Masę z białka wykładam na podpieczony spód, wyrównuję.
Na powierzchni masy rozkładam maliny.
Na górę wykładam startą na grubej tarce drugą część ciasta (tę wcześniej zamrożoną).
Pieczenie:
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut, a potem przykrywam ciasto papierem i piekę jeszcze przez 20 minut.
Ciasto tuż po upieczeniu będzie wyrośnięte i lekko popękane – ostrym nożem okrajam je wzdłuż boków blachy. W czasie, gdy będzie stygło, lekko opadnie.
Kroję po całkowitym wystygnięciu.
Sprawdź także mój przepis na biszkopt z malinami