Kruche ciasto z malinami i pianką

Kruche ciasto z malinami i pianką
5
(2)

Kruche ciasto z malinami i pianką

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową jest efektowne i niezwykle smaczne.

Piankowa warstwa jest lekka i delikatna, warstwy ciasta mocno kruche, a lekko kwaśne maliny wspaniale przełamują słodycz.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Ciasto:

  • 315 g półmiękkiego masła
  • 520 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g cukru
  • 6 żółtek

Pianka:

  • 9 białek
  • 320 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 100 g budyniu waniliowego z cukrem
  • 3/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)

Przygotowanie:

Ciasto: z podanych składników zagniatam jednolite ciasto.

Zagniecione ciasto dzielę na 2 równe części.

Jedną część ciasta dzielę na 2 porcje, robię z nich podłużne wałki i wkładam na godzinę do zamrażarki.

Drugą częścią wyklejam spód blachy (wcześnie natłuszczonej masłem i oprószonej mąką).

Blachę ze spodem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez 25 minut.

Pianka:

Białko umieszczam w misie miksera i zaczynam ubijać, a gdy piana lekko zgęstnieje zaczynam dodawać oba cukry – po łyżce.

Gdy cały cukier jest wykorzystany, dodaję na przemian po łyżce budyniu i oleju.

Masę z białka wykładam na podpieczony spód, wyrównuję.

Na powierzchni masy rozkładam maliny.

Na górę wykładam startą na grubej tarce drugą część ciasta (tę wcześniej zamrożoną).

Pieczenie:

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut, a potem przykrywam ciasto papierem i piekę jeszcze przez 20 minut.

Ciasto tuż po upieczeniu będzie wyrośnięte i lekko popękane – ostrym nożem okrajam je wzdłuż boków blachy. W czasie, gdy będzie stygło, lekko opadnie.

Kroję po całkowitym wystygnięciu.

Sprawdź także mój przepis na biszkopt z malinami

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry