Kruche ciasto z kruszonką i owocami leśnymi
Moje dzisiejsze kruche ciasto z kruszonką i owocami leśnymi wyszło doskonałe, idealnie trafiłam w ilość cukru – owoce są kwaskawe, i ze słodką kruszonką smakują… ech, nie da się opowiedzieć, jak smakują 🙂
Jeśli macie ochotę na coś z owocami, koniecznie je upieczcie, jestem pewna że się nie rozczarujecie.
Składniki na blachę 22 x 30 cm:
Ciasto:
- 2 szklanki (360 g.) mąki pszennej
- 0,5 szklanki (80 g.) cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże żółtka
- szczypta soli
- 100 g. miękkiego masła
- 4 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
Kruszonka:
- 100 g. zimnego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 500 g. mrożonych owoców
Przygotowanie:
Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję żółtka, sól, masło i śmietanę.
Zagniatam i wyrabiam przez chwilę elastyczne, miękkie ciasto (ewentualnie lekko odsypuję jeszcze przy wyrabianiu).
Ciasto rozwałkowuję na kształt blachy i przenoszę na nią (wcześniej wykładam dno papierem).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół) na 35 minut, powinno się zezłocić.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotowuję kruszonkę:
posiekane masło łączę z cukrem i mąką, ucierając je opuszkami palców.
Na podpieczony spód wykładam mrożone owoce i posypuję całość kruszonką, wstawiam blachę z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut.
![]() |
![]() |
Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂