Kruche ciasto z kruszonką i owocami leśnymi

Kruche ciasto z kruszonką i owocami leśnymi 2
0
(0)

Kruche ciasto z kruszonką i owocami leśnymi

Ciasto wyszło doskonałe, idealnie trafiłam w ilość cukru – owoce są kwaskawe, i ze słodką kruszonką smakują… ech, nie da się opowiedzieć, jak smakują 🙂 Jeśli macie ochotę na coś z owocami, koniecznie je upieczcie, jestem pewna że się nie rozczarujecie.

Składniki na blachę 22 x 30 cm:

Ciasto:

  • 2 szklanki (360 g.) mąki pszennej
  • 0,5 szklanki (80 g.) cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g. miękkiego masła
  • 4 pełne łyżki gęstej śmietany 18%

Kruszonka:

  • 100 g. zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 500 g. mrożonych owoców

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję żółtka, sól, masło i śmietanę.

Zagniatam i wyrabiam przez chwilę elastyczne, miękkie ciasto (ewentualnie lekko odsypuję jeszcze przy wyrabianiu).

Ciasto rozwałkowuję na kształt blachy i przenoszę na nią (wcześniej wykładam dno papierem).

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół) na 35 minut, powinno się zezłocić.

W czasie gdy ciasto się piecze przygotowuję kruszonkę:

posiekane masło łączę z cukrem i mąką, ucierając je opuszkami palców.

Na podpieczony spód wykładam mrożone owoce i posypuję całość kruszonką, wstawiam blachę z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry