Kruche ciasto z czekoladą i truskawkami
Wymyśliłam sobie takie ciacho: pyszne kruche blaty przełożone kremem, z polewą o smaku truskawek, i dżemem truskawkowym w środku.
Jestem pewna, że to kruche ciasto z czekoladą i truskawkami Wam posmakuje!
Ja podzieliłam jeden placek na dwa, więc jeśli chcecie mieć całe ciasto wielkości blachy, podwójcie składniki.
Składniki:
Ciasto (blaszka 20 x 30 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g. masła, rozpuszczonego
- 2 żółtka
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g. serka mascarpone
- skrawki z blatów ciasta
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru amaretto
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady z nadzieniem truskawkowym
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka słodkiej śmietanki (mleka)
Dodatkowo:
dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie sypkie składniki przekładam do miski, dodaję pozostałe i zagniatam w elastyczne, jednolite ciasto.
Blachę wykładam papierem, natłuszczam, oprószam mąką.
Ciasto rozwałkowuję na kształt blachy, przenoszę na nią, mocno nakłuwam widelcem i piekę 25-30 minut w temperaturze 185 stopni C.
Gdy ciasto jest ostudzone, dzielę blat na 2 połowy (mają powstać dwa mniejsze blaty) i ostrym nożem ścinam wszystkie “górki”.
Ścinki zachowuję.
Krem:
Mieszam serek mascarpone z cukrem pudrem, likierem i rozdrobnionymi skrawkami ciasta.
Połowę blatu smaruję cieniutko dżemem, wykładam na nią cały krem.
Drugą połowę również smaruję dżemem i przykrywam blat z kremem.
Dociskam lekko, a na noc ciasto zostawiam pod obciążeniem (np. deską do krojenia).
Polewa:
Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Mieszam, by powstała gładka, lśniąca masa. Jeśli ma tendencje do zbrylania się, lub jest matowa, dolewam jeszcze odrobinę śmietanki.
Lekko ostudzoną wylewam na ciasto, wyrównuję.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂