Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z brzoskwiniami
4
(4)

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Szybkie i łatwe sypane ciasto z dużą ilością brzoskwiń. Bez zagniatania, wystarczy tylko wymieszać składniki.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Ciasto:

  • 620 g mąki pszennej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła (temperatura pokojowa)
  • 60 g śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 puszki brzoskwiń w połówkach (po 820 g każda)

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder do konsystencji śmietany
  • skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem brzoskwiń) umieszczam w misce i rozcieram palcami do chwili, gdy się jako tako połączą.

Połowę ciasta wysypuję do blachy (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką).

Odsączam brzoskwinie na sicie i rozkładam je na spodzie z ciasta, a na górę wsypuję resztę ciasta.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60-70 minut.

Lukier:

Mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i skórką z cytryny.

Lukrem smaruję ciasto tuż po upieczeniu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.