4
(4)
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Szybkie i łatwe sypane ciasto z dużą ilością brzoskwiń. Bez zagniatania, wystarczy tylko wymieszać składniki.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Ciasto:
- 620 g mąki pszennej
- 6 g proszku do pieczenia
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 g masła (temperatura pokojowa)
- 60 g śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 jajko
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 puszki brzoskwiń w połówkach (po 820 g każda)
Lukier:
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do konsystencji śmietany
- skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- masło do posmarowania blachy
- mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem brzoskwiń) umieszczam w misce i rozcieram palcami do chwili, gdy się jako tako połączą.
Połowę ciasta wysypuję do blachy (wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką).
Odsączam brzoskwinie na sicie i rozkładam je na spodzie z ciasta, a na górę wsypuję resztę ciasta.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60-70 minut.
Lukier:
Mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem i skórką z cytryny.
Lukrem smaruję ciasto tuż po upieczeniu.