Kruche ciasto kakaowe z pianką i brzoskwiniami

Kruche ciasto kakaowe z waniliową pianką i brzoskwiniami
4.7
(3)

Kruche ciasto kakaowe z pianką i brzoskwiniami

Połączenie kruchego, mocno kakaowego ciasta z delikatną waniliową pianką i soczystymi brzoskwiniami to gwarantowany efekt wizualny i smakowy. Polecam to ciasto na niedzielny lub świąteczny stół!

Kruche ciasto kakaowe z pianką i brzoskwiniami – przepis:

Składniki na blaszkę 20 x 30 cm (może też być troszkę większa):

Ciasto:

  • 400 g. mąki pszennej
  • 200 g. rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Pianka:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe po 40 g. (bez cukru)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • duża puszka brzoskwiń (700-800 g)
  • cukier puder do posypania
  • masło do natłuszczenia blachy

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki mieszam najpierw łyżką, a potem wyrabiam dłonią do połączenia.

Ciasto wkładam do zamrażarki na 30-40 minut, lub do lodówki na kilka godzin (ja dzielę je na 4 części i każdą zawijam w torebkę foliową, szybciej się schładza i łatwiej je potem ścierać).

Połowę schłodzonego ciasta ścieram na grubej tarce na dno natłuszczonej blachy, po czym wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 20 minut.

Podpieczony spód pozostawiam do przestygnięcia.

Pianka:

Białka ubijam mikserem na sztywno ze szczyptą soli, po czym ubijając dalej stopniowo dodaję cukier waniliowy oraz cukier puder.

Potem, nie przerywając miksowania, dodaję budynie, a na końcu olej (wlewam go cienką strużką).

Gdy masa jest jednolita i gładka, wykładam ją na zimny spód.

Na warstwie pianki układam kawałki brzoskwiń, wcześniej dobrze odsączonych.

Na górę ścieram pozostałą część schłodzonego ciasta, i ponownie wstawiam blachę do piekarnika (dalej 180 stopni).

Piekę jeszcze ok. 40-45 minut – warto postawić blachę na innej, by spod nie spiekł się za bardzo. Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

Kruche ciasto kakaowe z pianką i brzoskwiniami 2

Na inne moje przepisy na kruche ciasta z owocami zapraszam np. tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry