4.8
(4)
Kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
Szybkie, domowe ciasteczka, kruche i pyszne. Przygotujesz je w ok. 50 minut, łącznie z czasem pieczenia!
Składniki (na 11-12 ciastek) – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową:
- 300 g mąki pszennej
- 90 g cukru brązowego
- 30 g cukru waniliowego
- 8 g proszku do pieczenia
- 3 żółtka + 1 całe jajko
- 80 g masła orzechowego
- 100 g masła
- 80 g gorzkiej czekolady w kropelkach, lub drobno posiekanej
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników, z wyjątkiem czekolady, zagniatam ciasto.
Do zagniecionego dodaję czekoladę i jeszcze raz zagniatam.
Ciasto dzielę na 11-12 równych kawałków, z każdego robię kulkę, a potem ją spłaszczam na grubość ok. 1 cm.
Tak przygotowane ciastka rozkładam na blasze wyłożonej papierem, zachowując 2-3 cm odstępy.
Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30-35 minut.
Jedna odpowiedź
Ciastka rewelacyjne, zrobione z podwójnej porcji zniknęły w 1 dzień!