Kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą
4.8
(4)

Kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Szybkie, domowe ciasteczka, kruche i pyszne. Przygotujesz je w ok. 50 minut, łącznie z czasem pieczenia!

Składniki (na 11-12 ciastek) – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową:

  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g cukru brązowego
  • 30 g cukru waniliowego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 3 żółtka + 1 całe jajko
  • 80 g masła orzechowego
  • 100 g masła
  • 80 g gorzkiej czekolady w kropelkach, lub drobno posiekanej

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników, z wyjątkiem czekolady, zagniatam ciasto.

Do zagniecionego dodaję czekoladę i jeszcze raz zagniatam.

Ciasto dzielę na 11-12 równych kawałków, z każdego robię kulkę, a potem ją spłaszczam na grubość ok. 1 cm.

Tak przygotowane ciastka rozkładam na blasze wyłożonej papierem, zachowując 2-3 cm odstępy.

Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30-35 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.