Kruche ciastka z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą
0
(0)

Kruche ciastka z marmoladą

Ciasteczka są bardzo łatwe do przygotowania, a naprawdę pyszne. Choć od razu po upieczeniu są przyjemnie kruche, najlepsze są moim zdaniem po 1-2 dniach, gdy pod wpływem wilgoci z marmolady zmiękną i staną się wyjątkowo delikatne. Moje przełożyłam marmoladą malinową.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g. półmiękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada

Przygotowanie:

Masło kroję na kawałki i zagniatam z pozostałymi składnikami, by powstało miękkie i elastyczne ciasto.

Rozwałkowuję je na grubość 4 mm i wykrajam kółka o średnicy 5 cm. Kółka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 15 minut, do zezłocenia.

Gdy ciastka przestygną składam po dwa kółka, przekładając je porcją marmolady, a potem obficie oprószam cukrem pudrem.

Przechowuję w zamkniętym pojemniku.

Kruche ciastka z marmoladą 2

Kruche ciastka z marmoladą 3

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.