0
(0)
Kruche ciastka waniliowe – jak kruszonka
Tak tak, smakują właśnie jak kruszonka, czyli idealnie 🙂
Mocno chrupiące, mocno słodkie. Niezawodne na smuteczki i równie dobre na uczczenie czegoś radosnego.
Składniki:
- 2 żółtka
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Żółtka ucieram z masłem i cukrem pudrem na gładką masę, dodaję cukier puder i stopniowo dosypuję mąkę – mieszam łyżką aż składniki się połączą.
Z tak przygotowanego ciasta wyciskam szprycą na blachę wyłożoną papierem dowolne kształty.
Pozostawiam odstęp między ciastkami.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10-12 minut, aż ciastka się zrumienią na brzegach.