0
(0)
Kruche ciasteczka z bananową ricottą
Pyszne kruche ciasteczka z bananową ricottą w środku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 czubate łyżki ciemnego cukru (u mnie dark muscovado)
oraz:
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżek serka ricotta
- 2 duże łyżki budyniu toffi + 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
W misce siekam margarynę z mąką i cukrem.
Dodaję żółtka, zagniatam, chłodzę w lodówce ok. 30 minut.
Wałkuję na placek grubości ok. 3 mm, wykrawam równe kwadraty, nacinam je w rogach jak na zdjęciu.
Zwijam wiatraczki, dodatkowo nacinam boli ciastek.
Serek mieszkam z budyniem, ozdobną tylką wyciskam na środek ciastka .
Okrągłą foremką wykrawam kółka, lekko zawijam ich brzegi do środka, wyciskam ser.
Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski
Jeśli lubicie połączenie letnich owoców i serka ricotta to zajrzyjcie też na ten przepis 🙂