Kruche ciasteczka z anyżem
Idealnie kruche anyżowe ciasteczka!
Składniki (ok. 35 sztuk):
- 100 g miękkiego masła
- 40 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 5 g proszku do pieczenia
- 8-10 g mielonego anyżu (ok. 2 płaskich łyżeczek)
- 190 g mąki pszennej plus ok. 20 g dodatkowo przy wyrabianiu
Przygotowanie:
Masło przekładam do misy miksera, dodaję cukier puder i miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach.
Dodaję cukier waniliowy i żółtka i miksuję jeszcze przez 2-3 minuty.
Masa powinna być dość puszysta.
Dodaję mielony anyż i proszek do pieczenia, miksuję do połączenia.
Na końcu dodaję mąkę, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przekładam na blat, podsypuję ok. 20 g mąki, krótko wyrabiam.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm, wycinam foremką (lub np. literatką) kółka.
Ja dodatkowo odcisnęłam na każdym ciasteczku wzorek z kieliszka.
Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (gra-dół, bez termoobiegu) na ok. 18 minut – do jasnozłotego koloru.