Kruche ciasteczka z anyżem

Kruche ciasteczka z anyżem 1
0
(0)

Kruche ciasteczka z anyżem

Idealnie kruche anyżowe ciasteczka!

Składniki (ok. 35 sztuk):

  • 100 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 8-10 g mielonego anyżu (ok. 2 płaskich łyżeczek)
  • 190 g mąki pszennej plus ok. 20 g dodatkowo przy wyrabianiu

Przygotowanie:

Masło przekładam do misy miksera, dodaję cukier puder i miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach.

Dodaję cukier waniliowy i żółtka i miksuję jeszcze przez 2-3 minuty.

Masa powinna być dość puszysta.

Dodaję mielony anyż i proszek do pieczenia, miksuję do połączenia.

Na końcu dodaję mąkę, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przekładam na blat, podsypuję ok. 20 g mąki, krótko wyrabiam.

Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm, wycinam foremką (lub np. literatką) kółka.

Ja dodatkowo odcisnęłam na każdym ciasteczku wzorek z kieliszka.

Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (gra-dół, bez termoobiegu) na ok. 18 minut – do jasnozłotego koloru.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry