0
(0)
Kruche ciasteczka cynamonowe
Cynamonowe w smaku, zabawne ciasteczka kojarzą mi się z płotkiem 🙂 Są pyszne a tak łatwo je przygotować! Można dodać im jeszcze bardziej świątecznego charakteru, wystarczy dorzucić kilka utartych goździków czy kardamon.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 duża łyżka miękkiego miodu
- 50 g. rozpuszczonej margaryny
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam dokładnie w misce, po czym wałkuję ciasto na grubość ok. 4 mm.
Kroję je w paski, a następnie w kwadraty, ostrym nożem nacinam pośrodku kilkukrotnie, nie przecinając do końca.
Lekko rozciągam ciasteczka na boki, by powstały przerwy między nacięciami.
Piekę w temperaturze 180 stopni C. ok. 15 minut do zrumienienia.
Przepis autorski