Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami
Kolorowe babeczki z kremem waniliowym i owocami są idealną słodką przekąską na upalny dzień – niewielkie, w sam raz dla jednej osoby. Mają wielką moc – wspaniale poprawiają nastrój ?
Przy okazji pochwalę się – i też od razu serdecznie Wam dziękuję, bo to między innymi Wasza zasługa – mój blog zajął 3 miejsce w TOP 200 blogów na Durszlaku w ostatnim miesiącu. Eliasz, dziękuję za uświadomienie mi tego faktu!
Składniki:
Ciasto:
- 300 g. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 180 g. zimnego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
Krem waniliowy:
- 200 g. serka mascarpone
- 200 g. białego sera twarogowego z wiaderka (polecam dobrze sprawdzony “Mój Ulubiony” z Wielunia)
- cukier puder do smaku
- ziarenka z laski wanilii lub kilka kropli oleju waniliowego
Dodatkowo:
- masło do natłuszczenia foremek
- świeże, miękkie owoce
- małe listki świeżej mięty
- dżem
Przygotowanie:
Ciasto:
Przesiewam mąkę z cukrem pudrem do miski. dodaję żółtka, szczyptę soli i masło w kawałkach; siekam by jak najbardziej rozdrobnić masło, a potem szybko zagniatam jednolite ciasto.
Dzielę je na 2 kawałki, lekko spłaszczam (łatwiej je będzie rozwałkować) i zawijam w folię spożywczą.
Odkładam na lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 3-4 mm, i wycinam kółka trochę większe od średnicy foremek na tartaletki.
Foremki smaruję masłem, wyklejam dokładnie ciastem.
Nakłuwam dno widelcem, by ciasto nie rosło.
Tak przygotowane wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 20 minut – babeczki powinny być złote.
Upieczone delikatnie wyjmuję w foremek, najlepiej zrobić to po przestudzeniu.
Krem:
Oba serki i ziarenka wanilii (lub olejek) mieszam dokładnie łyżką, dosładzam wg uznania.
Składanie babeczek: każdą babeczkę delikatnie smaruję dżemem, następnie kremem, a na górze układam owoce, ozdabiam listkiem mięty. Podaję schłodzone.